Een muur vol gaten en scheuren? Zo plamuur je je muur!

8/06/2021

Gaten of scheuren in muren, ze komen vaak voor. Je muur plamuren is vaak de enige mogelijkheid. Nu gelukkig is een muur plamuren niet moeilijk en kan je dit perfect zelf. Met de juiste materialen speel je dit klusje in geen tijd klaar. Meer dan wat schuurpapier, schoonmaakmiddel, plamuurmiddel, een schuurblokje en plamuurmessen heb je niet nodig.

De muur opschuren

Ga je je muur plamuren dan is het eerst wat je doet, het oppervlak rond het gat of de scheur helemaal opschuren. Hiervoor gebruik je het schuurpapier en het schuurblokje. Is je muuroppervlak mooi gelijk, dan veeg je de resten weg. Werk steeds met zuivere plamuurmessen.

Wil je behangen?

Plamuur je je muur omdat je wil behangen? Dan hoef je meestal niet alle oneffenheden weg te werken. Behangpapier met een stevige structuur camoufleert sowieso al heel wat kleinere oneffenheden. Enkel als je met dun behangpapier werkt is het belangrijk dat elke oneffenheid is weggewerkt.

Beginnen met je muur te plamuren

Neem een groot plamuurmes en een flinke schep plamuursel of vulmiddel. Een tweede plamuurmes gebruik je om het plamuursel uit te smeren op het beschadigde oppervlak. Zorg ervoor dat je enkel de gaten opvult en de rest van het oppervlak zo laat. Smeer je toch er rond, haal dit dan zo snel mogelijk weer weg. Nadat je het gat heb gevuld, moet je het plamuursel hard laten worden. Eventueel zijn meerdere lagen mogelijk indien nodig.

De afwerking

Is het plamuursel opgedroogd? Schuur het oppervlak nog eens goed op met fijnkorrelig schuurpapier. Dit kun je in elke doe-het-zelfzaak vinden. Wanneer je muur goed geschuurd is dan kan je zonder probleem behangen of je muur van een nieuw likje verf voorzien. Als je gaat verven gebruik dan steeds eerst een grondlaag voor je de definitieve laag op de muur aanbrengt.