Dekt mijn familiale verzekering mijn kuisvrouw?

8/06/2021

Het is een situatie waar heel wat verzekeraars mee te maken krijgen: tijdens het schoonmaken van de ramen stoot je kuisvrouw een bloempot om, die op het hoofd van een voorbijganger valt. Weet om te beginnen dat je verantwoordelijk bent voor schade aangericht door iemand die je in dienst genomen hebt…

Vandaar het belang van de burgerlijke aansprakelijkheid! In feite is de schade veroorzaakt aan een persoon die niet door het contract gedekt is en die niet onder je dak woont. In dit geval komt je familiale verzekering tussen om de benadeelde te vergoeden.

Uitzondering

Zoals we net gezien hebben, komt een familiale aansprakelijkheidsverzekering pas tussen als het is om een derde schadeloos te stellen. Maar als je schoonmaakster een marmeren buste op haar voet laat vallen en gewond raakt, is het niet je familiale verzekering die tussenbeide komt, maar wel de verzekering arbeidsongevallen/huispersoneel.

Bovendien ben je verplicht deze verzekering te nemen als je personeel inhuurt of iemand om voor je laat werken, of het nu een tuinman, babysitter of klusjesvrouw is. Deze verzekering dekt eventuele verwondingen van je werknemer. Merk op dat deze verplichting ook geldt als het werk occasioneel is, ook als het niet wordt aangegeven!

Tenslotte moet je weten dat dit niet het geval is als het werk wordt uitgevoerd in het kader van Dienstencheques. Deze dekking is immers al inbegrepen in de dienst die je met je tussenpersoon hebt afgesloten!