Een gebroken tegel? Wat nu …

26/11/2020

Je kent het vast wel, je laat wat uit je handen glippen en pats, een tegel breekt. Zonde, maar geen ramp, want in principe kun je een gebroken tegel vervangen. Zeker in je badkamer kun je je gebroken tegel maar beter snel vervangen als je geen vochtproblemen wil. In 6 eenvoudige stappen kun ook jij je tegel vervangen.

Stap 1 l Haal de voeg weg rond de tegel

Met een voegenkrabber peuter je de voeg weg rond de tegel.

Stap 2 l Verzwak het tegeloppervlak

Om de tegel te verzwakken boor je enkele gaten in de tegel. Zo kun je makkelijker de tegel verwijderen.

Stap 3 l Haal de tegel weg

Met een beitel of een rubberen hamer kun je vervolgens de tegel weghalen. Doe dit voorzichtig om zowel de andere tegels als jezelf te beschermen.

Stap 4 l Verwijder lijmresten

Harde lijmresten haal je weg met een plamuurmes. Zorg voor een propere, egale ondergrond;

Stap 5 l Plaats een nieuwe tegel

Smeer de tegel in met lijm en plaats deze correct met voegkruisjes, zodat deze mooi vlak zit. Wanneer de lijm droog is, kan je de voegkruisjes weer weghalen.

Stap 6 l Afwerking

Laat de tegel nu toch zeker zo’n 12-tal uur drogen. Vervolgens breng je voegmortel aan rond de tegel. Dit doe je met een voegrubber. Zorg voor goed gevulde voegen. Overtollige mortel haal je weg met een spons. Doe dit wanneer de mortel nog vochtig is. Zorg wel dat de mortel netjes blijft zitten in de voeg. Met een voegstrijker kun je tot slot de voeg netjes glad vegen. Restjes kun je vervolgens ook nog even verwijderen met een vochtige doek en klaar is kees.