Je appartement efficiënt en energiezuinig renoveren? UGent heeft dé oplossing

2/05/2019 - partner: Livios.be

Met hun Modular Building Block (The Mobble) neemt de UGent deze zomer deel aan de European Solar Decathlon in Boedapest: een wedstrijd waarin studenten nadenken over bouwen en wonen in de toekomst. Hun innovatieve concepten zetten ze om in een tijdelijk paviljoen dat ze tijdens de decatlon voorstellen aan het grote publiek.

De studenten architectuur en ingenieurswetenschappen van de UGent en prof. Nathan Van Den Bossche stelden The Mobble alvast voor aan de Livios-redactie. Dit en veel meer over hernieuwbare energie lees je deze week op Livios.

Je appartement efficiënt en energiezuinig renoveren? UGent heeft dé oplossing

Met hun Modular Building Block (The Mobble) neemt de UGent deze zomer deel aan de European Solar Decathlon in Boedapest: een wedstrijd waarin studenten nadenken over bouwen en wonen in de toekomst. Hun innovatieve concepten zetten ze om in een tijdelijk paviljoen dat ze tijdens de decatlon voorstellen aan het grote publiek. De studenten architectuur en ingenieurswetenschappen van de UGent en prof. Nathan Van Den Bossche stelden The Mobble alvast voor aan de Livios-redactie.

Lees meer

Off the grid: kan je een volledig zelfvoorzienend huis bouwen?

Menig bouwheer droomt ervan om zijn woning volledig energie-autonoom te maken en van het elektriciteitsnet af te halen. Maar is dat realistisch? We bezochten een energieneutrale nieuwbouw in de Oostkantons die zonnepanelen combineert met een slimme batterij. Het doel? Een huis dat voor 100% zelfvoorzienend is.

Lees meer

Local Energy Communities: dé energievoorziening van de toekomst

Local Energy Communities hebben veel gezichten: zowel burgers als kleine bedrijven, gemeentebesturen en andere dienstverleners kunnen er een opstarten. Vandaag produceren al ruim 400.000 Vlamingen energie. De uitdaging in Vlaanderen? Een wettelijk kader scheppen om die kleine energiecentrales en -installaties aan te sturen. Zo kunnen we op termijn zelf onze energie produceren, gebruiken én delen met onze buren.

Lees meer

Wat zijn warmtepomppanelen?

Warmtepomppanelen zijn hybridezonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit én warmte. In combinatie met een geothermische water-waterwarmtepomp kan je zo je hele woning verwarmen en van warm water voorzien.

Lees meer

Expert doet het rekenwerk: zoveel kost jouw warmtepomp

De warmtepomp is dé duurzame verwarming van de toekomst. Alleen strooit de hoge kostprijs vaak roet in het eten. Zo kan het prijsverschil tussen verschillende types warmtepompen oplopen tot duizenden euro’s. Maar wat betaal je nu juist voor een warmtepomp?

Lees meer