Veel voorkomende missers bij afbraakwerken

6/10/2021

Ga je je bestaande woning verbouwen, dan komen er vaak afbraakwerken aan te pas. Heel wat verbouwers breken af, maar maken daarbij een aantal essentiële fouten. Wij zetten er een aantal op een rijtje, zodat jij deze valkuilen kunt vermijden.

Milivoj Kuhar

Misser 1 l Te weinig afbreken

Houten roosteringen die worden afgebroken om een betonnen vloeropbouw te leggen, een vloer uitbreken, … top, maar heel wat verbouwers gaan net niet ver genoeg in het afbreken en vervangen. Zo laten ze oude leidingen voor sanitaire en verwarming liggen, terwijl de kans vrij groot is dat deze aan het einde van hun levensduur zijn. Als je nieuwe vloeren legt, je leidingen het begeven en je alles kunt openbreken, dan is dat geen geweldig nieuws … Vervang dus gelijk genoeg, zodat je in principe jaren zorgeloos verder kunt.

Misser 2 l Dragende muren weghalen

Afbraakwerken? Haal nooit zonder nadenken een muur weg. Controleer altijd of het om een dragende muur gaat. Deze muur ondersteunt de muur erboven of de vloer van de verdieping, vrij essentieel dus. Moet een dragende muur toch weg, dan is het wettelijk verplicht een vergunning aan te vragen en de hulp van een architect in te roepen. Voor je eigen veiligheid: doe dit.

MIsser 3 l Een schouw slopen

Het weghalen van een schouw in de woon- en/of slaapkamer is één van de populairste en meest voorkomende acties tijdens afbraakwerken. Let toch op, want heel wat schouwen hebben een ondersteunende functie, waardoor ze niet zomaar weg te halen vallen. Weet je niet zeker of je een schouw zomaar kunt weghalen, vraag dan professionele hulp. Haal je een schouw uit de muur, houdt er dan rekening mee dat er barsten kunnen ontstaan.

Misser 4 l Achteloos omspringen met bouwafval

Bij afbraakwerken ontstaat er bouwafval. Spring hier zorgvuldig mee om, want bij oude huizen werd er nog heel wat asbest gebruikt. Dit kankerverwekkende materialen komt in de meest uiteenlopen items voor zowla leien, plaatserisolatie, etc. Spring hier verstandig en op een veilige manier mee om.