Premies in 2012: de stand van zaken

29/12/2011

2012 wordt het jaar van de verandering voor de bouwsector. Tussen de afschaffing van de bestaande voordelen en nieuwe stimulansen is een kort overzicht geen overbodige luxe.

Vermindering van de fiscale aftrekbaarheid

In de federale begroting voor 2012 verdwijnt een groot deel van de fiscale voordelen voor de bouwsector: de belastingvermindering van 40% voor de installatie van zonnepanelen, de vervanging of het onderhoud van een verwarmingsketel, de plaatsing van dubbele beglazing, … gaat weg. De enige overlevende is de dakisolatie, die u nog een vermindering van 30% oplevert.

Ook de “woonbonus”, een fiscaal voordeel voor eigenaars met een hypotheek, wordt bijgesteld. Vroeger werd die berekend op basis van de inkomsten met een plafond van 50% van de leninglasten, maar nu wordt die voor iedereen vastgelegd op 45%.

Minder groene premies

Ondanks de bezwaren van de Confederatie Bouw gaat de groene lening definitief verloren. Hoewel bepaalde financiële instellingen voordelige rentevoeten blijven toekennen voor energiezuinige projecten, blijven die duidelijk minder interessant.

Op dezelfde manier wordt de toekenning van groenestroomcertificaten voor de zonnepanelen van de Waalse gezinnen teruggebracht tot 10 jaar in plaats van 15 jaar, met een geleidelijke afname van hun aantal vanaf 1 april 2012. In Vlaanderen wordt de waarde van de groenestroomcertificaten met 30% verminderd.

Het enige goede nieuws is dat de Brusselse regering een groter “premiebudget” voorziet en ook de werkwijze voor de toekenning vereenvoudigt. In Vlaanderen verdwijnen bepaalde premies, maar u wordt beloond voor de isolatie van het dak of de muren van uw woning evenals voor de installatie van een warmtepomp of zonneboiler.

bron: Le Soir

Beeld: ZJ (Flickr)