Brussel behoudt woonbonus tot 2017

13/08/2014

Brussels Gewest gebruikt nieuwe belastingsbevoegdheid om Vlamingen te lokken

Waar de deelstaten vroeger alleen bevoegd waren voor de registratie- en successierechten, komen daar met de zesde staatshervorming nu ook grote delen van de personenbelasting, zoals de woonbonus bij. Het Brussels Gewest gooit nu zijn nieuwe belastingbevoegdheid in de strijd om Vlamingen uit de middenklasse naar onze hoofdstad te lokken in de hoop dat ze er zich zullen vestigen, zo meldt De Standaard.

Brusselse gemeente Etterbeek

(foto: gemeente Etterbeek)

Huidige Brusselse registratierechten blijven behouden

Registratierechten is een belasting die je betaalt op het moment dat de eigendomsoverdracht plaatsvindt. Zo betaal je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog steeds 12,5% van de verkoopprijs, al kunnen natuurlijke personen bij de aankoop van een huis of appartement genieten van een abattement (een vermindering van de heffingsgrondslag) van 60.000 euro (waarop je dus geen belastingen betaalt). In het Waals Gewest betaal je 12,5% registratierechten op de verkoopprijs of 6% in geval van een “klein beschrijf” (bescheiden woning) terwijl je in het Vlaamse Gewest 10% betaalt (of in het geval van een “klein beschrijf” 5%). Bescheiden woningen hebben een laag kadastraal inkomen (KI) afhankelijk van het aantal kinderen dat de koper ten laste heeft.

Hertekening van de fiscaliteit ten gunste van nieuwe inwoners 

Momenteel zijn er echter heel wat Vlamingen en Walen in onze hoofdstad werkzaam, terwijl ze hun belastingen elders betalen in Vlaanderen of Wallonië. Het nieuwe Brusselse regeerakkoord stelt: “Bij de hertekening van de fiscaliteit zal er daarentegen gestreefd worden naar nieuwe inwoners aan te moedigen zich te komen vestigen in het Brussels Gewest en daar hun belastingen te betalen”.

{{NEWSLETTER_BOX}}

Tot 1.300 euro lager fiscaal voordeel vanaf 2015

De huidige woonbonus blijft van kracht voor iedereen die voor 31 december 2014 geld leende om zijn eigen en enige woning te kopen, te bouwen of te verbouwen. Iedereen die vanaf januari 2015 geld leent voor een woning zal een lager fiscaal voordeel genieten, tot wel 1.300 euro minder per jaar. De regering zou van plan zijn de bestaande fiscale stimuli op zijn minst te behouden en indien mogelijk zelfs te versoepelen en uit te breiden. Wie dus nu al van de woonbonus geniet of dit jaar nog een huis koopt, ontsnapt aan de nieuwe regeling.

Afbeeldingen: Google afbeeldingen

Geschreven door  Carl Vanormelingen