Daarom is het voortaan goedkoper om een huis te slopen en het her op te bouwen

27/01/2021

Als je een bestaande woning sloopt en heropbouwt betaal je sinds kort minder BTW waardoor je meteen geld bespaart. Wat houdt deze nieuwe regeling precies in en wat moet je daarvan weten?

In bepaalde steden kon je al van een voordelig BTW-tarief genieten als je een bestaand pand sloopte en heropbouwde. Die regeling wordt nu veralgemeend en uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied.

6 % BTW

Je betaalt voortaan 6 in plaats van 21 % BTW als je een bestaande woning sloopt en heropbouwt.  Op die manier steek je meteen 15 % BTW in je zak.  Hou er wel rekening mee dat deze regeling niet onbeperkt in de tijd geldt.  Op dit moment geldt de maatregel namelijk in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022.

Voorwaarden

Om van dit voordelige tarief te kunnen genieten moet het gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2. Ook woningen die gedurende een periode van 15 jaar ter beschikking worden gesteld aan een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking.

Hierbij telt men de oppervlakte van alle woonvertrekken (keukens, woonkamers, eetkamers, slaapkamers, bewoonbare zolder- en kelderruimten, bureaus en alle andere voor huisvesting bedoelde ruimtes, op voorwaarde dat die ruimtes een minimumoppervlakte hebben van 4 m² en een minimumhoogte boven de vloer van 2 meter). Deze ruimtes worden daarbij gemeten vanaf en tot de binnenkanten van de muren.

Meer vragen?

Hebt u meer vragen over dit alles dan kunt u terecht op de website Afbraak en heropbouw | FOD Financiën (belgium.be). Daar vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en hun antwoorden terug.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)


window.didomiOnReady = window.didomiOnReady || [];