Deze premie kan je krijgen als je je houtkachel vervangt

9/04/2019

Als je in Vlaanderen je hout- of steenkoolkachel vervangt door een gaskachel kan je een premie krijgen. Wat zijn de voorwaarden daarvan en hoe vraag je zo’n premie aan?

Voor wie?

Om zo’n premie te kunnen krijgen moet je oude kachel gestookt worden met steenkool, houtblokken, houtpellets, houtsnippers of andere vormen van hout. De nieuwe kachel of open haard mag op zijn beurt niet gevoed worden door vaste of vloeibare brandstoffen zoals hout, pellets, niet-houtige biomassa, steenkool, turf, cokes, petroleum, stookolie of bio-ethanol.

De nieuwe kachel of open haard moet verder minstens een Europees energielabel A hebben en moet worden geïnstalleerd in dezelfde ruimte als de oude. De werkzaamheden moeten ook worden uitgevoerd door een installateur die de attesten bezorgt die je nodig hebt om de premie aan te vragen.

Hoeveel?

De premie bedraagt 25% van de aankoopprijs en installatie (inclusief verplaatsingskosten), met een maximum van 250 euro. De premie wordt verhoogd tot 50% met een maximum van 1.000 € voor kwetsbare personen en personen met lage inkomens.

Hoe vragen?

Je moet bij je aanvraag een kopie van de factuur en een attest van de installateur voegen alsook desgevallend het bewijs dat je in aanmerking komt voor een hogere premie.

Je kan de premie online aanvragen of je kan het aanvraagformulier per post of via e-mail versturen. Meer informatie over de manier waarop je daarbij te werk moet gaan vind je op deze website.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)