Bouwen, kopen, renoveren: kom jij in aanmerking voor een premie?

26/09/2017 - partner: Immovlan.be

Als je een woning koopt, bouwt of verbouwt kan je wel eens aanspraak maken op bepaalde premies. Maar hoe weet je welke premies er zoal bestaan en of je aan de voorwaarden voldoet om er aanspraak op te kunnen maken?

In België bestaan er allerhand premies en tegemoetkomingen voor wie bouwt, renoveert of een woning aankoopt. Die premies verschillen van gewest tot gewest. Bovendien zijn er verschillen naargelang de provincie en de gemeente waar je woont en kunnen bijvoorbeeld ook netbeheerders premies toekennen.

Grote verscheidenheid

Gelet op deze grote verscheidenheid binnen de premies is het onmogelijk in het algemeen te zeggen waar je zoal recht op hebt. Alles hangt af van je concrete situatie en de plaats waar je woont. Denkbare premies zijn bv. renovatiepremies, premies voor energiebesparende maatregelen, verhuistoelagen en diens meer.

Check online

Via allerlei websites kan je nagaan of je al dan niet in aanmerking komt voor bepaalde premies. Zo kan je in Vlaanderen bijvoorbeeld surfen naar de site https://www.premiezoeker.be/. Voor wat betreft het Brussels hoofdstedelijk gewest kan je bijvoorbeeld kijken op de site http://www.curbain.be/nl/premies-en-fiscaliteit. Wallonie heeft onder andere de site http://www.wallonie.be/fr/demarche/theme-list/9. Een vollediger overzicht van sites vind je terug op de website https://www.belgium.be/nl/huisvesting/bouwen_en_verbouwen/premies

Ga naar de website van de aanbieder

Eens je hebt vastgesteld voor welke premies je zoal in aanmerking zou kunnen komen, surf je best naar de website van diegene die de premie aanbiedt. Op die website vind je allicht de recentste voorwaarden waaraan je moet voldoen alsmede het precieze bedrag waarop je aanspraak kan maken.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)