Het ideale moment om je haag te snoeien

17/09/2023

Hagen bieden een praktische en esthetische oplossing om je eigendommen af te bakenen of om simpelweg privacy te creëren. Ze moeten echter wel op het juiste moment gesnoeid worden!

Over het algemeen hebben hagen weinig onderhoud nodig en zijn ze een veelgebruikte oplossing om de grenzen van je perceel te markeren, om privacy te creëren of verschillende zones in je tuin te definiëren. Het enige wat ze nodig hebben, is één of twee keer per jaar een snoeibeurt. Het is echter belangrijk om die taak op het juiste moment uit te voeren!

Wanneer moet je een haag snoeien?

De meeste hagen bestaan uit een reeks struiken die naast elkaar zijn geplant en twee keer per jaar groeien, namelijk aan het begin van de lente en aan het einde van de zomer of in de herfst, afhankelijk van de soort die je hebt geplant. Het is dus raadzaam om te wachten tot het einde van die twee groeiperiodes om de haag te snoeien. Op die manier help je om de oorspronkelijke vorm en grootte zo lang mogelijk te behouden.

Concreet snoei je dus tijdens de winter, en in ieder geval vóór half maart, of eind september of begin oktober. Bovendien wordt aanbevolen om de haag niet te snoeien van half maart tot eind juli, om jonge vogels de kans te geven hun nest te verlaten. Als je ervoor kiest om in de winter te snoeien, vermijd dan absoluut de vorstperiodes, omdat je haag daar mogelijk niet van herstelt. Het is beter om het begin van het winterseizoen te kiezen, voor de eerste vorst, of het einde van de winter, wanneer de dagen warmer worden.

Bovendien, als je haag geen nesten herbergt en als de regelgeving in je gemeente het toelaat, kan je ook in de zomer snoeien, maar onder bepaalde omstandigheden:

  • de temperatuur moet onder de 25 graden liggen om stress voor de gesnoeide plant te voorkomen.
  • vermijd snoeien tijdens langdurige periodes van droogte, omdat de struik op dat moment kwetsbaarder is.

over het algemeen is het het beste om ‘s ochtends vroeg of in de late namiddag te snoeien, wanneer de temperaturen milder zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼