Mila: “Anti-stofhoekjes voor trappen, kende je die schitterende oplossing al?”

24/03/2023

Ik spendeerde mijn weekend buitenshuis: een uitstapje naar een oud huis boordevol karakter. Elk object leek te staan waar het thuis hoorde. Een eerder drukke decoratie, dat wel, maar ook een samenhangend geheel. Balken op het plafond, wit geverfde bakstenen muren, gezellig zetels, kleine lampjes in verschillende stijlen, oude parketvloeren, groene planten… een curiositeitensalon in een nogal Britse stijl.

Maar wat me echt intrigeerde was de trap. In de hoeken van elke trede waren kleine driehoekige dingetjes gespijkerd: twee zilveren driehoekjes ongeveer 3 cm per kant breed. Eén paar per trede. De dingetjes, verzilverd en gegraveerd met motieven, zagen eruit als echte juweeltjes. Delicate en verfijnde ornamenten.

Ik sprak de eigenares erover aan: ik had ze nog nooit gezien en wilde weten wat het precies was. En zo ontdekte ik de anti-stofhoekjes voor trappen. Deze kleine metalen voorwerpen verhinderden dat stof zich ophoopte in de hoeken van de trap en vergemakkelijken het schoonmaken.

De eigenares vertelde me dat deze ‘Sanitary Corner Dust Shields’, die eind 19e eeuw werden geïntroduceerd, heel vaak werden gebruikt op de trappen van Victoriaanse huizen. Maar je kan ze overal gebruiken waar hoeken moeilijk schoon te maken zijn: grote laden, de bodem van een kist, in kasten… Ze maken het onderhoud gemakkelijker.

In alle vormen en kleuren!

Deze Victoriaanse koperen antieke hoeken zijn echter zo mooi, dat ik het zonde zou vinden om ze in een kast te verstoppen. Sindsdien heb ik er een paar gespot in brons, messing en metaal. Gebeiteld, gegraveerd, glad, … en ze kunnen ook worden verguld, verzilverd, gepatineerd. Je kunt ze zelf een ander kleurtje geven met spuitverf, ze een verweerde look geven of hun mooie patronen in reliëf zetten.

Anti-stofhoekjes voor huishoudelijke kasten zijn veel minder uitgewerkt. Ze zijn ook kleiner, gemaakt van pvc of plastic, en zijn voorzien van dubbelzijdige plakband, waardoor ze gemakkelijk in de hoeken van meubels passen. Doeltreffend, maar veel minder glamoureus.

Maar in elk geval: ik werd verliefd op deze ornamenten. Wat een cachet! De dag dat ik thuis een oude trap heb, zal ik hem zeker voorzien van deze juweeltjes!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼