Mila: “Een intrigerende decoratietrend voor 2023”

24/11/2022

Ik ging onverwacht een koffie drinken bij mijn vriend Cédric: hij was bezig in zijn garage, spullen aan het sorteren. Links alles wat naar het containerpark moest, rechts alles wat hij wou verkopen, als brocante of op andere manieren.

Erica Marsland

Ik zag het meteen: een oud schilderij met een man erop. Alleen de bovenste helft van zijn lichaam. Een volle baard, afstandelijke ogen, wit overhemd en zwarte jas. Behalve het wit van het hemd en de vaalheid van het gezicht was alles heel donker: de bruine achtergrond, het haar, de baard en de zwarte jas. Cedric kon me niet vertellen waar het portret vandaan kwam. Hij lachte: het was zeker niet zijn overgrootvader. Ik deed een vreugdedansje toen hij zei dat ik het mocht meenemen.

Een gekke trend!

Waarom? Antieke schilderijen zijn één van de decoratietrends van 2023. In welke kamer je ze ook hangt, ze zullen zorgen voor diepgang en authenticiteit. Wat vooral leuk is, is spelen met contrasten: een portret van een één van je voorouders op een gladde, eigentijdse betonnen muur is een echte blikvanger!

Maar er zijn andere mogelijkheden…

Door het portret op te hangen aan een muur die opzettelijk verouderd is of sporen van slijtage simuleert, kan je een tijdloze look vol charme creëren. Door het op te nemen in de aankleding van een keuken, gewoon op een rek geplaatst, zorg je voor een brocante-sfeer in je woonruimte. En door het te integreren in een kinderkamer (waarom niet!), zorg je voor een vleugje zachtheid.

Vertrouw gewoon op jezelf en hang het waar je denkt dat het hoort! In elk geval zal het schilderij een mooie manier zijn om verhalen van vervlogen tijden te vertellen, om je andere levens in te beelden, om paden te kruisen met onbekende ogen. Ja, echt, dit is een trend die ik erg leuk vind!

Dus als je de volgende keer bij opa en oma gaat eten, vergeet dan niet te vragen of ze samen met jou de zolder willen doorzoeken: ongetwijfeld liggen daar schatten verborgen die wachten op een comeback!