Mila: “Een touw-kerstbal, die maak je zelf” (video)

21/11/2022

Mijn dochter heeft nog maar net de Halloweendecoratie opgeruimd, of ze wil dat we Kerstversiering in elkaar knutselen. Vermoeiend. We krijgen zelfs de tijd niet om op adem te komen. Snelsnel, op naar het volgende feest. Ik word allergisch aan deze wereld die steeds sneller gaat.

En dus stelde ik een compromis voor: we konden decoratiemateriaal maken dat geschikt zou zijn voor Kerstmis, maar ons niet automatisch aan Kerstmis zou doen denken. Dus begonnen we met het maken van ballen van verstrengelde draden. Je weet wel, zoals die van de beroemde slingerlichtjes die het hele jaar door overal verkocht worden.

Zelfgemaakt met het hele gezin, dat is altijd leuker, denk ik. De materialen die je nodig hebt om ze te maken, zijn niet erg moeilijk te vinden:

  • dun touw of breiwol,
  • lijm (behang, hout of multifunctioneel),
  • water,
  • een spons,
  • bakolie,
  • glazen potten,
  • ballonnen

Het idee is om een ballon op te blazen tot de grootte die je wilt. Ook al wil je dat hij groot is, zorg ervoor dat de ballon een mooie ronde vorm heeft (niet langwerpig).

Bestrijk vervolgens je ballon met bakolie: dit maakt het gemakkelijker om de ballon aan het eind van de knutselsessie te verwijderen, doordat het rubber niet aan de lijm blijft plakken.

Neem het uiteinde van je bol touw of breiwol en doop ongeveer 30 centimeter ervan in een mengsel van lijm en water (de helft van elk). Plaats dan het met lijm doordrenkte touwtje op de ballon.

De eerste dertig centimeter bedekt met lijm is voldoende om de ingreep te beginnen. Dan hoef je alleen nog maar het touwtje om de ballon te wikkelen, waarbij je zo min mogelijk ruimte overlaat.

Als je voelt dat de ballon min of meer gelijkmatig bedekt is, knip het touwtje dan van de rest van de klos af en klem het uiteinde onder andere draden.

Dep dan met een spons die je in de lijm met water hebt geweekt, de ballon rondom aan: de draden moeten goed doorweekt zijn. Zet de ballon vervolgens op een kleine glazen bokaal om hem in de open lucht te laten drogen.

Herhaal de handeling met andere ballonnen en bolletjes wol. Je kan de grootte en de kleur van de draden laten variëren. Of net niet!

Als de bal rond de ballon is uitgehard en de touwtjes droog zijn, laat je de ballon ontploffen: trek hem gewoon met een pincet uit de bal om het werk dat je hebt gedaan niet te beschadigen.

De ballen zullen er geweldig uitzien in een grote vaas, verzameld in een schaal of gewoon op een meubel geplaatst. Je kan ze combineren met lichtslingers, kerstornamenten, kaneelstokjes… Afhankelijk van de stemming die je wil creëren.

Bij ons knipten we de onderkant van de kerstballen uit en zetten ze op LED theelichtjes. Zoals kanten afdekkapjes of elegante koepels.

Nu hebben we fonkelende bollen in het midden van de tafel! Lang leve de herfst en zijn feestverlichting!