Milieu | Een insectenhotel maken: alles wat je moet weten!

20/09/2022

Een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation waarschuwt voor de staat van het entomologische bestand. Meer dan 30% van de insectensoorten zijn immers met uitsterven bedreigd. Toch zijn ze onmisbaar voor de goede werking van ons ecosysteem.

Mika Baumeister

Volgens de experten die aan het rapport werkten, staan we voor "de meest massale uitstervingsgolf" sinds het verdwijnen van de dinosauriërs. En dat is nog maar het begin! De oorzaak is de vernietiging van leefgebieden door intensieve landbouw en verstedelijking, en vervuiling door pesticiden en kunstmest.

Je tuin kan helpen!

Om de biodiversiteit in je tuin, of zelfs op je terras of balkon te bevorderen, gaat er niets boven een insectenhotel. Deze structuren stimuleren de vestiging van insecten die bekend staan als "helpers", zoals lieveheersbeestjes, vlinders, bijen, oorwormen en kevers. Eenmaal geïnstalleerd in hun nieuwe huis zullen deze dappere werkers verschillende taken uitvoeren, waaronder de bestuiving van planten en tegelijkertijd de aanwezigheid van schadelijke insecten verminderen.

De rol van het insectenhotel

Bovendien zal je onderkomen voor insecten, zowel in de zomer als in de winter, de soorten die al in je tuin aanwezig zijn, helpen beschermen, maar ook langskomende soorten aanmoedigen om zich er te vestigen. Tijdens de koelere seizoenen (herfst en winter) zal de voornaamste functie van deze schuilplaats zijn om de insecten te helpen overleven en hen in staat te stellen weer aan het werk te gaan zodra de zon terugkeert.

Maar in de lente en zomer kunnen insecten die leggen, waaronder bijen, in dezelfde schuilplaats hun larven veilig opbergen.

Wanneer installeren?

De winter is een goede periode om zulke schuilplaatsen te installeren: er is minder tuinwerk te doen, dus heb je wat meer tijd om een huisje te bouwen voor de gevleugelde bewoners van de tuin. En als je je niet geïnspireerd voelt, kun je ook een kant-en-klaar onderkomen kopen, op internet of in een tuincentrum. Door de overkapping voor het einde van de winter te installeren, heb je bovendien meer kans dat die vanaf maart bezet is. De verscheidenheid aan insecten die worden verwelkomd zal in de loop van de maanden en jaren toenemen!

Het belangrijkste: de locatie van de schuilplaats

Het belangrijkste criterium om rekening mee te houden is de plaats van de insectenopvang. Idealiter wordt hij op het zuiden of zuidoosten geplaatst, met de achterkant naar de dominante wind, met een waterdicht dak om het te beschermen tegen de regen, en minstens 30 cm boven de grond om het te beschermen tegen opspattend water. Merk ook op dat de gekozen locatie redelijk rustig moet zijn, weg van het verkeer en, waarom niet, dicht bij een bloemperk, zodat de insecten gemakkelijk toegang hebben tot hun voedsel.