Tuin: 3 manieren om makkelijk van winde af te geraken

4/08/2022

Het is één van de meest wijdverbreide soorten onkruid in onze tuinen. Winde, in de volksmond ook wel ‘pispotjes’ genoemd, verspreid zich met zijn uitgebreide wortelstelsel snel en kan schadelijk zijn voor andere planten. Dit zijn 3 manieren om er makkelijk van af te geraken!

De winde of haagwinde is één van de meest geduchte onkruiden in de tuin. Zijn wortels zijn in staat door de wortels van andere planten heen te dringen, terwijl zijn gedraaide stengels de kwalijke neiging hebben zich om die van zijn concurrenten te winden. Bovendien kunnen, hoewel de wortels van de winde gemakkelijk breken, de stukken die in de grond achterblijven regenereren om een nieuwe plant te vormen. Kortom, de hel op aarde voor alle tuiniers!

1. Dak de wortel van het probleem aan

De wortels van haagwinde kunnen tot 5 m diep in de bodem doordringen en meerdere netwerken vormen! Gelukkig hebben deze netwerken de neiging om enkele centimeters onder het grondoppervlak te groeien. Eén van de beste manieren om van winde af te geraken is simpelweg de grond om te spitten en zorgvuldig het wortelstelsel van de winde te verwijderen. Gebruik hiervoor een tuinvork in plaats van een spade. Zo beperk je het risico dat je de wortels afsnijdt en een deel onder de grond laat zitten.

2. Natuurlijke onkruidverdelger

Een andere, veel eenvoudiger techniek is kokend water te gebruiken. Als je andere planten waar je om geeft in de buurt van de te behandelen plek niet wil verbranden, kan je water koken en het dan over de basis van de winde gieten en in een straal van ongeveer 30 cm eromheen. Bedenk dat kokend water alle planten waarmee het in aanraking komt onherstelbaar beschadigt! Wees dus uiterst voorzichtig.

3. Lucht de bodem

Winde gedijt in compacte en vochtige grond. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de grond niet te compact te laten worden. Het beste wat je in dat geval kan doen is de grond verrijken met natuurlijke mest of compost. Deze bemesting zal de bodem verluchten, je gewassen ten goede komen en, paradoxaal genoeg, de groei van winde afremmen.