De juiste zitbank kiezen: 5 fouten om te vermijden

9/05/2022

Het is het belangrijkste object in je woonkamer en wie een nieuw exemplaar koopt, denkt daar maar beter even over na. Dus: hoe kies je nu de juiste zitbank en op welke details moet je zeker letten? Hier zijn 5 fouten die je beter niet maakt…

1. Een te grote zitbank kiezen

Vermijd alleszins een te grote bank en denk goed na over het aantal plaatsen die je wil. Heb je een hoekbank nodig of niet, of één of twee extra stoelen? Vooral de afmetingen van de zetel zijn belangrijk: hij moet niet alleen in je woonkamer passen maar ook voldoende doorgang verzekeren (deur, trap…).

2. Onbezonnen beslissen over het model

Denk ook na over het gebruik. Ga je er hele dagen in zetelen, kies dan sowieso voor een extra comfortabele bank. Hou ook rekeningen met eventuele kinderen (vlekken zijn snel gebeurd) of huisdieren. Daarnaast moet je jezelf de vraag stellen of er ook (af en toe) op de bank geslapen zal worden en of je een hoge of lage rugleuning wil. En wat met armleuningen? Zoveel elementen om over na te denken…

3. Niet voor kwaliteit kiezen

De prijs is natuurlijk heel erg belangrijk. Behoed je in elk geval voor banken van een mindere kwaliteit. Zo’n zetel zal snel verslijten en dus ook snel vervangen moeten worden, wat alweer kosten met zich meebrengt. Vaak doe je er dus beter aan om even door te sparen voor de ‘ideale’ zitbank.

4. De verkeerde stof kiezen

Leder is mooi, veroudert goed en is ook gemakkelijk schoon te maken. Anderzijds is een lederen zitbank niet de geknipte keuze voor wie met katten en/of honden zit. Katoen is duidelijk goedkoper en kan zelfs een anti-vlekbehandeling krijgen. Opteer indien mogelijk voor een bank waarvan de bekleding gewassen of zelfs in een andere kleur veranderd kan worden, zonder dat je de bank zelf hoeft te vervangen.

5. Een te zwakke structuur

Let altijd op de structuur en de dichtheid van het schuim: het moet minstens 20 tot 25 kg/m3 zijn. Dertig is perfect. Een goede bank ondersteunt je rug zacht maar stevig en je zakt er niet te diep in weg.