De messen van je grasmaaier slijpen in 5 stappen

8/04/2019

Heb je er al aan gedacht om de messen van je grasmachine te slijpen? Da’s een noodzakelijke klus die veel mensen vergeten. Ook benieuwd hoe je exact te werk moet gaan? Meer uitleg!

Of je nu een elektrische maaier of grasmaaier op benzine gebruikt, stompe messen snijden niet langer zoals ze zouden moeten. Ze hebben de neiging om gras af te scheuren of zelfs te versnipperen. Voor een optimaal resultaat moet je dus het mes of de messen van je grasmaaier op tijd en stond slijpen. Maar hoe doe je dat?

1. Verwijder het mes

Voor je met het slijpen begint, is het natuurlijk aan te raden om het mes uit de machine te halen. Zorg ervoor dat de maaier in geen geval kan starten (door de stekker, accu of bougiekabel te verwijderen, afhankelijk van het model dat je hebt). Verwijder vervolgens het (de) mes(en) van de maaier met een aan de situatie aangepaste sleutel (meestal een platte of inbussleutel). Zorg er uiteraard voor dat je in de juiste richting draait.

2. Controleer de algemene staat ervan

Als het mes eenmaal is verwijderd, dien je de algemene staat van het mes in acht te nemen. Als het blad zwaar beschadigd (vooral door stenen), gebogen of gescheurd is, verspil dan geen tijd met het slijpen maar koop gewoon een nieuw exemplaar. Is dat niet geval, kan je beginnen slijpen. Hiervoor kan je slijpschijf of zelfs een handmatige vijl gebruiken.

3. Zachtjes slijpen

Respecteer de snijhoek en verwijder slechts een minimale hoeveelheid metaal om overmatige slijtage van het mes te voorkomen. Probeer bovendien zo symmetrisch mogelijk te werken door van de ene kant van het blad naar de andere kant te bewegen. Dit is belangrijk, anders kunnen er (veel) trillingen ontstaan wanneer het blad met hoge snelheid draait.

4. Controleer het evenwicht

Voordat je het mes weer op de maaier monteert, moet je de balans ervan zoveel mogelijk controleren. Plaats het mes op een punt in het midden (bijvoorbeeld met een sleutel of schroevendraaier) en controleer of het balanceert. Als het de neiging heeft om naar links of naar rechts te leunen, komt dat omdat je te veel materiaal aan één kant hebt verwijderd. Begin dan weer met het slijpen van de zwaarste kant van het blad om een evenwicht te bereiken.

5. Schoonmaken en weer in elkaar zetten

Zodra het mes geslepen is, maak je van de gelegenheid gebruik om het maaidek en de plaats waar het mes wordt bevestigd grondig te reinigen. Monteer vervolgens het blad en zorg ervoor dat je de verschillende bijgeleverde ringen vervangt en stevig vastdraait.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼