Lenteschoonmaak: welke goedkope en milieuvriendelijke producten voor mijn terras?

26/03/2019

Er zijn tal van producten op de markt om terrassen schoon te maken, of ze nu van hout, beton of buitentegels zijn gemaakt.

De meeste van deze producten bevatten schadelijke stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid of voor naburige planten. Let dus op wat je koopt…

Handen uit de mouwen!

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel alternatieven die een pak milieuvriendelijker zijn. Al zal je je wel moeten uitsloven. Neem een bezem en water met wasmiddelen zoals zwarte zeep of sodakristallen en wrijf krachtig om de sporen van de herfst en de winter te verwijderen. Voor tegelwerk kan waterazijn wonderen doen.

Terras van hout

Het onderhoud van een houten terras is vervelender want het is lang niet altijd gemakkelijk om de oorspronkelijke glans te herstellen. Het gebruik van een hogedrukwaterstraal wordt bovendien niet voor alle soorten terrassen aanbevolen. Water onder druk kan immers leiden tot scheurtjes of splinters in de voegen. Om een houten terras proper te maken, gebruik je beter percarbonaat, een mengsel van sodakristallen en waterstofperoxide. Het is biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en werkt ook op houten tuinmeubelen.

Houtkleur doen herleven

Na het reinigen en ontvetten van je terras is het aan te raden om een verzadigingsmiddel te gebruiken om de natuurlijke pigmenten van het hout naar boven te halen. Er zijn milieuvriendelijke verzadigers op de markt die alleen biologisch afbreekbare materialen zonder oplosmiddelen gebruiken.