Mag je buur snoeiafval verbranden in zijn tuin?

6/07/2018

Je buurman heeft de gewoonte om na het snoeien zijn snoeiafval te verbranden in zijn tuin. Moet je dat zomaar aanvaarden? Riskeert je buur boetes als hij zich niet aan de spelregels houdt?

In tegenstelling tot wat men wel eens denkt gelden er strikte spelregels rond het verbranden van tuinafval in de open lucht. Dat is zo in de drie gewesten. Maar wat moet je daarvan weten?

Verbod

In Vlaanderen is het in principe verboden om afval te verbranden in open lucht ook al gebeurt dat in de eigen tuin. Dat geldt niet enkel voor het verbranden van papier, plastiek en andere rommel maar ook voor het verbranden van houtafval en groenresten. Een uitzondering bestaat wel voor het verbranden van droog onbehandeld hout of een vaste fossiele brandstof in een sfeerverwarmer.

Brussel en Wallonië

Ook in Brussel en Wallonië is het meestal verboden om afval thuis te verbranden. Een uitzondering geldt in Wallonïe voor wat betreft plantaardig afval op voorwaarde dat je buur minstens 100 meter van de huizen blijft. Meer informatie vind je alvast terug op de website.

Sanctie

Als je buur zich niet aan deze verplichting houdt, kan je hem in eerste instantie wijzen op het bestaan van de wettelijke regels. Helpt dat niet en gaat je buur verder met ‘vuurtje stoken’ dan kan je altijd de politie verwittigen. Je buur riskeert dan een boete.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)