Moet u uw zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen poetsen?

11/10/2013

Meer en meer eigenaars beslissen om zonnepanelen op het dak van hun woning te plaatsen. Bij het aankopen van deze zonnepanelen heeft u wellicht niet stilgestaan bij het onderhoud ervan. Moeten zonnepanelen gereinigd worden? Hoe vaak? Hoe moet men dit doen?

zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen onderhoud
 

De ligging van uw eigendom bepaalt of u uw zonnepanelen al dan niet dient te reinigen, alsook hoe vaak u dit dan hoeft te doen.

Als u op een plaats woont waar de lucht zuiver is, zonder hoge bomen in de buurt, dan zou de regen moeten volstaan. Wanneer u daarentegen in de stad of in de buurt van een fabriek woont, dan bestaat de kans dat rook, uitlaatgassen en ander industrieel stof op middellange termijn mogelijks schadelijke sporen achterlaten op uw zonnepanelen. In dat geval kan een verlaging van het rendement en de levensduur van uw panelen worden vastgesteld.

De nieuwe generatie zonnepanelen is vaak uitgerust met een geïntegreerd reinigingssysteem. Dat systeem reinigt de panelen automatisch na een bepaalde tijd, doorgaans elke twee à drie weken, en dan hoeft u zelf niets meer te doen.

Hoe dit doen?

Het wordt aanbevolen de zonnepanelen 1 à 2 maal per jaar te reinigen.

Opgepast, zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen zijn zeer breekbaar en men moet specifieke methodes gebruiken.

Aarzel niet om uw installateur te contacteren zodat hij u kan adviseren en eventueel zelf langskomt om het onderhoud van de panelen te garanderen. Denk eraan dat op een dak klimmen gevaarlijk is voor iemand die het niet gewoon is en dat er bepaalde veiligheidsmaatregelen moeten getroffen worden. Er bestaan vakmannen die gespecialiseerd zijn in het reinigen van panelen.
 

Samen met de opkomst van nieuwe energiebronnen, ontwikkelden de ramenwasbedrijven vaardigheden en expertise in het onderhoud van zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen. Deze ramenwassers doen het werk met ladder, lift, of met behulp van alpinismetechnieken. Ze zijn uitgerust met gespecialiseerd materiaal en kunnen het werk manueel of met industriële reinigingsmachines uitvoeren.

Als u dit onderhoud echter zelf wilt uitvoeren, gebruik dan nooit koud water. De zon warmt de panelen sterk op, waardoor u het risico loopt een thermische breuk te creëren die schadelijk is voor uw zonnepanelen. Vermijd ook het gebruik van kalkhoudend water, dat witte sporen kan nalaten, en een te sterke waterstraal, gezien dit de voegen van de panelen kan beschadigen. Het beste is om osmosewater, ontdaan van zijn onzuiverheden, en een zachte borstel of schuimborstel te gebruiken.
 

Foto: Wikimedia