Schoonmaker van zonnepanelen.

15/05/2014

Het beroep tussen zonnepanelenplaatser en glazenwasser.


Panneaux Solaires - Immovlan.be

Dat komt voornamelijk dankzij de technologische vooruitgang die hun rendement verhoogt en de kosten verlaagt.  Maar zowel de thermische als de fotovoltaïsche zonnepanelen hebben een regelmatig onderhoud nodig. Indien dit niet gebeurt, kan hun rendement eronder lijden.

Vooral als het dak waarop ze geplaatst zijn, blootgesteld wordt aan opeenstapelend vuil uit de omgeving (door het verkeer of de nabijheid van een fabriek of steengroeve), door het weer (regen en wind) of door ander vuil (stof, mos, vogelpoep, bladeren van bomen…). Een schoonmaker van zonnepanelen is dus vereist.

En dit nieuwe beroep vereist ook een aantal specifieke vaardigheden. “De persoon die verantwoordelijk is voor de reiniging zal de netheid van het systeem moeten controleren, dat wil zeggen van de panelen en de collectoren, maar ook van hun bevestigingen”, legt Cécile Roelandt uit, arbeidsmarktanaliste bij Forem Namur.

Het is echter een gemengd beroep, er bestaat geen schoonmaker van zonnepanelen die enkel maar dat doet. Ofwel gaat het om mensen die professioneel actief zijn in de schoonmaak, zoals glazenwassers, die uitgerust zullen zijn met aangepast materiaal – zoals een telescopische steel – om het betreffende oppervlak van het dak mee te bereiken en die het Ba4-attest in verband met elektrische veiligheid behaald hebben.  Ofwel gaat het om plaatsers die perfect gekwalificeerd zijn voor dit werk omdat ze uitgerust zijn om hoogtewerk uit te voeren en in staat zijn om de eventuele beschadigingen op te merken. Maar zullen zij interesse hebben in dit soort werk?

“Dat is mogelijk. Zeker als ze minder gevraagd worden dan vroeger voor de eigenlijke plaatsing…”

De professionals bevestigen het: vervuiling kan een verlies van rendement en werkzaamheid veroorzaken dat oploopt tot 40% in drie jaar tijd. Zelfs al zijn de particulieren te vinden voor het onderhoud van hun paar vierkante meter panelen, dan nog zal deze onderneming uiteraard een stuk rendabeler zijn voor de grote bedrijven die over een veel omvangrijker “lumineus” oppervlak beschikken. “Wat er ook van is, het beroep is verbonden aan de ontwikkeling van duurzame energie en de politieke beslissingen daaromtrent. Het houdt nog veel onzekerheden in”, verduidelijkt Cécile Roelandt.

Herontdek onze artikels:

Moet u uw zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen poetsen?

Zonnepanelen voor platte daken