Waarom je je verwarmingsketel goed moet onderhouden

12/09/2017

De dagen en nachten worden weer kouder en het is dan ook het ideale moment om je verwarmingsketel te laten onderhouden. Voor je het weet staat de winter voor de deur en is een goed functionerende verwarming meer dan welkom!

Een regelmatig onderhoud is de beste garantie op een functionerende ketel. Doe je dat niet dan verlaagt niet enkel het rendement, je loopt ook nog eens het risico dat de verzekeringsmaatschappij zich terugtrekt bij brand. Wettelijk gezien ben je immers verplicht je verwarmingsketel te laten onderhouden.

Waarom onderhoud?

Een goed onderhouden verwarmingsketel levert een beter rendement en verlengt de levensduur van je ketel. Een gecontroleerde installatie werkt zuiniger, je bespaart er dus ook geld mee.

Voor het onderhoud schakel je een gespecialiseerde firma in, dit kan je immers niet zelf. De gecertificeerde vakman komt je installatie controler en reikt ook een attest uit met de CO2-uitstoot en het rendement van je ketel. Bovendien is het onderhouden van je ketel wettelijk verplicht.

Wanneer is de beste periode?

In de winter wil je natuurlijk niet met een defecte verwarmingsketel geconfronteerd worden, toch? In de zomer heb je nog ruim de tijd, maar heb je er niet aan gedacht dan is het begin van de herfst de aangewezen periode. Het wordt immers snel kouder. Hou er wel rekening mee dat je bij sommige bedrijven op een wachtlijst terecht gaat komen, er is een manifest gebrek aan onderhoudstechniekers.

Hoe vaak moet ik mijn verwarmingsketel onderhouden?

Dit is wettelijk geregeld. Het hangt van je type cv-ketel af. In Vlaanderen gelden de volgende regels:

  • Verwarm je met stookolie, dan is een jaarlijks nazicht verplicht voor alle centrale verwarmingstoestellen met een vermogen vanaf 20 kW.
  • Verwarm je met een vaste brandstof (kolen, hout of pellets), dan moet de cv-ketel jaarlijks onderhouden worden, ongeacht het vermogen.
  • Voor gas is er een tweejaarlijkse, wettelijk verplichte onderhoudsbeurt voor vermogens vanaf 20 kW.

Beheer op een slimme manier je ketel

Slimme installaties als Nest zorgen ervoor dat je installatie optimaal presteert. Deze Internet of Things toepassingen hebben vaak ook een functie die je verwittigd als het tijd is voor onderhoud. Wil je helemaal gerust zijn? Neem een onderhoudscontract. Laat de winter maar komen!

Door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}