Tapijt schoonmaken: dit zijn de beste tips

24/10/2017

Een glas wijn, de hond of misschien wel dochterlief die haar chocomelk over het tapijt kiepert, een ongeval is snel gebeurd. Een tapijt in optimale staat kan echter wel wat aan, maar hoe zorg je daar nu voor? Wij geven je alvast een hele reeks tips mee die een stuk verder gaan dan stofzuigen. Met deze tips reinig je je tapijt als een professional!

Stephani Spitzer

Een aantal zaken die je moet weten voor je met het onderhoud begint:

  • Heb je een vlek, begin dan niet te wrijven: deppen is de oplossing. Door te wrijven dringt de vlek enkel maar dieper in de vezels door.
  • Neem wat lauw-warm water en begin zo snel mogelijk te deppen met een doek. Werk van buiten naar binnen en neem regelmatig een nieuwe, schone doek indien nodig.
  • Werkt het deppen met water niet echt efficiënt, dan kan je tapijtreinigende shampoo proberen. Deze haal je in de supermarkt, de doe-het-zelf of de drogist. Volg goed de gebruiksaanwijzingen.
  • Laat het middel goed intrekken, dat duurt vaak wel even. Zorg dat je familieleden, de hond of de kat even uit de buurt blijven.
  • Heb je nog nooit met het product gewerkt, test het dan eerst uit op een klein stukje. Zo ben je zeker dat je achteraf je tapijt niet bij het huisvuil kan zetten.

4 huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen vlekken

Uiteraard kan je een duur product in huis halen, maar vaak voldoen huisgemaakte middelen ook perfect om vlekken te verwijderen. Ze zijn ook vaak minder bijtend, wat dan weer beter is voor het milieu.

Bakpoeder

Wist je dat bakpoeder vlekken kan neutraliseren? Strooi wat bakpoeder op de vlek en gooi er water overheen. Laat het een paar uurtjes intrekken en dep het vervolgens op. Is de vlek niet volledig weg, herhaal het dan nog eens.

Citroen, waspoeder en water

Een paar druppels citroensap is vaak voldoende om een vlek op te lossen. Voor hardnekkige vlekken meng je best gelijke hoeveelheden water, citroensap en wasmiddel. Let wel, pas dit enkel toe bij een wit tapijt, want een citroen bleekt.

Scheerschuim

Ongekleurd scheerschuim is de perfecte vervanger van een tapijtreinigende shampoo. Laat het scheerschuim 20 minuten intrekken en wrijf met een sponsje het schuim in. Daarna haal je het weg met een natte doek.

Keukenzout

Heb je rode wijnvlekken, dan kan keukenzout wel eens de redding betekenen. Strooi zout over de vlek en laat het intrekken. Het zou zal rood kleuren en vervolgens kun je het met een natte doek opdeppen. Werk ook hier van buiten naar binnen, anders zal de vlek enkel maar groter worden.

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}