Video | Mila: “Vochtproblemen? Dit zijn mijn huisgemaakte oplossingen!”

17/03/2023

Ik laat mijn was altijd drogen op een droogrek. Een kwestie van gewoonte. Maar ik doe zoveel was, dat er permanent vochtige kleren en ander wasgoed in mijn bureauruimte (die nog maar weinig met een bureau te maken heeft…) lijken te hangen. En onlangs zag ik vocht- en schimmelplekken op het plafond.

Ik heb geen vochtmeter in huis, dus ik weet niet precies wat de vochtigheidsgraad in de kamer is. Maar aangezien ik er voortdurend kleren droog, lijkt het me een goed idee om in te grijpen voordat de vlekken zich verspreiden. Tijd voor actie!

Om te beginnen, ga ik de ramen vaker openzetten om de kamer te verluchten. Maar dat doe ik jammer genoeg niet elke dag. De kamer gedurende 10 minuten verluchten is echter een must: zelfs als het buiten vriest, helpt dat om de luchtvochtigheidsgraad in de kamer te verlagen.

En dus ga ik voor een goedkoop middeltje uit grootmoeders tijd: samen met mijn dochter ga ik kleine zelfgemaakte vochtvreters maken. Met zout, heel veel zout.

Zo ga je te werk

Snij een grote plastic fles in twee en sluit de hals af met een doek. Vouw de doek dubbel, leg hem over de hals en wikkel hem om de hals met een elastiekje om hem op zijn plaats te houden. Giet dan grof zout in het bovenste gedeelte van de fles: het zout wordt op zijn plaats gehouden door de doek, die de flessenhals blokkeert.

De laatste stap is om dit gedeelte met zout met de flessenhals naar beneden in het onderste deel van de fles te plaatsen, zodat het rechtop blijft staan. Het zout zal het vocht aantrekken en het water zal langzaam via de doek in de bodem van de fles lopen. Ik ben van plan meerdere van deze vochtvreters te maken en ze in de kamer te zetten.

Uiteraard zijn dit kleine vochtvreters en zullen ze niet het hele huis ontvochtigen. Maar het is ideaal voor kleine ruimtes: een kledingkast, een opbergruimte of… een kleine kamer!

De natuurlijke optie

Daarnaast ga ik ook vochtabsorberende planten kopen: mooi en efficiënt, wat wil je nog meer? Een lepelplant of vredeslelie, vrouwentongen, hangklimop, een spinnenplant of een Bostonvaren: het resultaat wordt kleurrijk en mooi.

Tenslotte ga ik de badhanddoeken voortaan drogen in de droogkast. Vroeger deed ik dat nooit omdat ik het zonde vind om elektriciteit te gebruiken om kleren te drogen, maar het zal wel een einde maken aan de overvloed aan nat wasgoed in de bureauruimte.

Anderzijds zal mijn vriend misschien minder tevreden zijn: hij houdt van ruwe handdoeken waarmee hij over zijn rug kan schuren!