Hoelang kunnen je planten zonder water blijven?

29/09/2022

Dit is de vraag die velen zich stellen voordat ze op vakantie of op een uitstap gaan: hoe lang kan een plant zonder water blijven? Wij vertellen je er hier alles over!

De overgrote meerderheid van de planten heeft water nodig om energie te produceren door middel van fotosynthese en dus om te overleven. Maar dit is niet steeds het geval! Er is dus geen algemeen antwoord op de vraag hoe lang een plant kan overleven zonder een druppel water. Je kan echter wel stellen dat planten over het algemeen 7 dagen zonder water kunnen.

Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!

Tekenen die je waarschuwen

Om ervoor te zorgen dat de planten niet uitdrogen en in goede toestand blijven, volstaat het om ze water te geven met een frequentie die varieert naargelang de plant. Als de plant dorst heeft, zal hij verschillende duidelijke tekenen van stress vertonen, te beginnen met een vergeling of zelfs het vallen van zijn bladeren. Hij moet dan onmiddellijk worden bewaterd, zodat de andere bladeren niet afvallen.

De beste manier om je te verzekeren dat deze stress inderdaad te wijten is aan een gebrek aan water (en niet aan een parasiet of ziekte) is om de droogte van de grond te onderzoeken. Door een vinger er enkele centimeters in te steken, voel je meteen of de aarde droog is of nog water bevat.