Mila: “Mijn tips om een oude fauteuil nieuw leven in te blazen en opnieuw te schilderen!

15/09/2022

Ik heb je al verteld over mijn oude fauteuil in Napoleon III-stijl, nietwaar? Je weet wel, degene die ik op straat vond en die nu midden in de woonkamer staat… Ik besloot dit weekend al mijn aandacht op hem te richten en hem in de bloemetjes te zetten!

Eerst en vooral was de stof niet meer erg fris: de motieven waren nog mooi, maar het geheel was dof en vies geworden. Daarnaast wilde ik hem een meer rock-‘n-roll look geven: ik was van plan om hem te installeren in een kleine kamer die enkel van mij is en die ook dient om te werken, te knutselen en te dromen!

Hard schrobben!

Ik besloot eerst om de stoel te wassen met veel water, dus niet meteen met de zachte hand. Wel met zeep en borstel, zoals Assepoester. En hoewel mijn kat, die zoveel mooier is dan Lucifer, mijn werk niet verknalde door op de net gewassen stof te lopen, ben ik toch drie keer herbegonnen.

Schilderen!

Ik liet de stoel gewoon drogen aan de lucht. En toen hij droog was, haalde ik mijn acrylverf boven. Ik had besloten om felblauw op de witte stof met rode motieven aan te brengen. Ik koos voor 3 verschillende tinten: koningsblauw, turkooisblauw en hemelsblauw. Ik verdunde mijn verf met water en ging letterlijk de fauteuil beschilderen.

Met een zachte en voldoende brede borstel maakte ik cirkelvormige bewegingen op de hele stof. Dit om geen te duidelijke afbakeningen te maken tussen de blauwe tinten. Daarom sproeide ik ook water op het moment dat ik de verf aanbracht, om een meer natuurlijke vervaging en een betere impregnatie van het acryl te bekomen.

Ik aarzelde nog even om een tweede laag aan te brengen, uit angst om het resultaat te verknoeien, dat zo origineel, gek en eigenzinnig was. Maar toch deed ik. Ik wilde namelijk niet dat de intensiteit van de kleuren te snel zou verdwijnen. Ik heb de stof daarop voorzichtig geschuurd met een zacht papier (max. 200-300 korrels) om de paar plaatsen waar de verf een beetje dik was en de patronen niet duidelijk te onderscheiden waren, glad te strijken.

Er zijn inderdaad fauteuils met een onwaarschijnlijk lot! Achtergelaten op een stoep, dan getooid worden als een koning! Zoals mijn blauwe vorst, mijn grote smurf!