Rolgordijn: onze tips voor een goede poetsbeurt!

16/08/2022

Werden je rolgordijnen enkele maanden geleden geïnstalleerd en beginnen ze wat vuil te worden? Stof heeft inderdaad de vervelende gewoonte zich erin te nestelen, net als insecten die vast komen te zitten wanneer je het rolgordijn oprolt.

De beste manier om te vermijden dat je rolgordijn vuil wordt, is een regelmatige poetsbeurt. Althans, als je de juiste techniek toepast.

Afstoffen

Om stof te verwijderen van het textiel waaruit je rolgordijn bestaat, gebruik je een propere en licht vochtige (microvezel)doek. Om het volledige rolgordijn te kunnen behandelen, rol je het volledig af en wrijf je met cirkelbewegingen over het doek. Als je je rolgordijnen regelmatig afstoft, kan je een plumeau gebruiken. Regelmaat betekent dus gemak!

Hardnekkige vlekken verwijderen

In een keuken of badkamer kunnen rolgordijnen gemakkelijk allerhande vlekken oplopen, zoals zeepresten of olievlekken. Dan hebben we het nog niet gehad over de insecten die vast komen te zitten in de rol… Ook in dat geval is een doek je beste vriend, deze keer ondergedompeld in lauw water met enkele druppels zacht wasmiddel. Wrijf voorzichtig met de doek over de vlekken.

Heel zacht!

We kunnen je alleen maar aanraden om niet te hard en te lang te wrijven om het textiel van het rolgordijn niet te beschadigen. Zodra de vlek verdwenen is, neem je de tijd om het doek goed af te vegen met een droge en propere handdoek of het met papieren doeken te deppen.

In de wasmachine?

Er bestaan modellen met een afneembare stof die in de wasmachine of met de hand gewassen kunnen worden. Of dat het geval is, kom je te weten door te kijken naar de aanbevelingen van de fabrikant. Zelfs als ze niet in de wasmachine kunnen, kunnen afneembare doeken gemakkelijk proper gemaakt worden door ze neer te leggen op een vlakke ondergrond.

Oppassen met drogen!

In elk geval laat je het doek volledig afgerold aan het einde van het proces, zodat het volledig kan drogen. Als je het rolgordijn weer oprolt voor het volledig droog is, kunnen vochtvlekken of schimmels ontstaan op het doek!