Mila: “olijfolie om krassen in een houten tafel te herstellen!”

4/08/2022

Tijdens de vakantie hou ik ervan om elke kamer van het huis op te ruimen. En elk meubel. En elke lade. Mijn dochter helpt me daar graag bij: alles leegmaken, sorteren en terug opbergen zoals het hoort. Helaas liep dat deze keer niet alles zoals voorzien…

Jammer genoeg zette ze één van de lades van het dressoir in het midden van mijn mooie houten tafel en trok hem naar de rand van de tafel, zodat ze beter aan de inhoud kon. De zware lade liet twee inkepingen achter in het hout: de metalen randen ervan, gemaakt om over de rails van het dressoir te glijden, hadden op een kronkelige manier in het lichte hout gekerfd.

Mijn dochter was er het hart van in en sprakeloos: ze wachtte tot ik zou roepen denk ik. Maar ik was vooral verdrietig. Iedereen thuis weet hoeveel ik van deze oude boerderijtafel hou. Dus, voordat ik begon met het schuur- en lakwerk dat nog maar 6 maanden geleden gedaan was, besloot ik de tips en tricks uit te proberen die ik hier en daar had opgepikt.

Vergeet tandpasta!

Ik pakte mijn tandpasta en deed er een klein dotje van op een zachte doek. Daarna maakte ik kleine cirkelvormige bewegingen op de lange krassen. Ik herhaalde dit verschillende keren maar eerlijk gezegd vond ik het resultaat niet wonderbaarlijk. Ik had nu een naar munt ruikende tafel. Dat was het enige verschil.

Olijfolie!

Daarna probeerde ik de schade te herstellen met olijfolie gemengd met witte azijn. Ik goot dezelfde hoeveelheid van beide vloeistoffen in een pot en doopte mijn doek in het mengsel. Ik wreef over de krassen en… abracadabra: ze verdwenen bijna onmiddellijk! Echt verbazingwekkend. Natuurlijk zullen we zien of het effect na een paar dagen vervaagt of niet. Het was een beetje een opluchting om mijn tafel niet meer zo met littekens te zien! Een super voordelige tip die ik zeker aanbeveel!

Ik had nog het idee om de krassen te bedekken met harde was die ik rechtstreeks op de krassen zou wrijven. Maar dat zal ik de volgende keer moeten uitproberen. Want ik maak me geen illusies: in ons huis gebeuren elke week catastrofes!