Veilige klinken en sloten voor elke woning

1/08/2022

Scharnieren, klinken en sloten: ze zijn er in alle mogelijke maten en vormen. Met enkele eenvoudige maatregelen ga je alvast voor een meer optimale beveiliging. Wij geven je enkele tips mee, hoe je je deuren een stuk inbraakveiliger maakt.

Kies voor veiligheidsbeslag

Veiligheidsbeslag is niet duur, maar je deuren weerstaan er wel veel beter een inbraakpoging mee. Het vormt dan ook een goede aanvulling op andere beveiliging. Kies je voor veiligheidsbeslag, dan kies je voor slotbeslag en een sluitplaat.

Het slotbeslag beschermt je veiligheidscilinder tegen het uittrekken en afbreken. Hiervoor zorgen lange en stevige schroeven. Houd er wel rekening mee dat dit bij oude sloten vaak niet mogelijk is en dat er een nieuw slot nodig kan zijn. In dit geval kan een veiligheidsrozet een alternatieve vormen. Door de specifieke vorm kan je deze cilinder niet uitboren.

Dit type slot gaat gepaard met een sluitplaat die in het kozijn geschroefd wordt. Een sluitplaat is voorzien van een sluitkom rond de nachtschoot. Een nachtschoot is het bewegende deel van het slot dat zich zijwaarts in de sluitplaat schuif. Zit de sluitplaat niet volledig rond de nachtschoot, dan kan je slot een stuk makkelijker geforceerd worden.

Waarom jij kiest voor veiligheidsbeslag

Kiezen voor veiligheidsbeslag is opteren voor meer sluitpunten. Met een anti-inboorplaatje voorkom je ook het doorboren van het slot van buitenaf. Met de anti-uithefrichting voorkom je dan weer het forceren met een koevoet.

Weet dat er Europese normen gelden als basis voor het bepalen van de inbraakvertragende eigenschappen van schrijnwerk. Er zijn 6 klassen van WK 1 tot en met WK 6, waarbij WK 6 de hoogste graad van beveiliging biedt.

De deuren extra beveiligen

Wil je je deuren nog extra beveiligen dan zijn dievenklauwen het overwegen waard. Dit zijn op de scharnierzijde aangebrachte pinnen, die wanneer de deur dicht is, in het kader van de deur vallen. Extra kogeltjes zorgen ervoor dat je de scharnieren niet zomaar kan losschroeven.