Droogte: hoe vaak moet je je gras maaien en op welke hoogte?

2/08/2022

De maaifrequentie is anders in de zomer ten opzichte van andere seizoenen. Hieronder lees je waarom en hoe je voor je gazon kan zorgen tussen juni en september.

De laatste jaren waren de zomers steeds droger. Regen was eerder zeldzaam, waardoor het idee van een mooi groen gazon eerder een utopie lijkt. Geen paniek als je gazon geel ziet! In elk geval moet je proberen zo weinig mogelijk te maaien en het gras zo hoog mogelijk te houden. Om onkruid tegen te gaan, raden we je ondanks alles aan om af en toe hoog te maaien. Marcel, onze tuinexpert, raadt aan om “nooit meer dan een derde van de hoogte van een grasspriet af te snijden”. Hij verduidelijkt dat “een te kort gemaaid gazon de neiging heeft om geel te worden en uit te drogen. Voor een mooi gazon in de zomer moet je dus niet te kort maaien!” Nog een gouden tip: vang het gemaaide gras niet op en kies voor mulching om je gras te versterken.

De juiste frequentie

De juiste maaifrequentie aanhouden is de sleutel tot een gezond gazon, zeker in de zomer. Het is dus zaak om het juiste moment te vinden om je grasmachine boven te halen. Over het algemeen maai je nooit een nat of vochtig gazon. Waarom? Simpelweg omdat nat gras moeilijker te maaien is en het tot een verstopping kan leiden als je maait met een machine met opvangbak. Het is dus te vermijden om na regen te maaien, maar ook vroeg in de ochtend.

Wat de regelmaat betreft, maai je in de zomer ongeveer om de twee weken om te vermijden dat het gras verbrand wordt door de zon. Laat meer ruimte tussen in geval van grote droogte, zoals momenteel het geval is…