Wat is het beste moment om je tuin met water te besproeien?

23/06/2022

Hittegolven zullen de komende jaren alleen maar vaker voorkomen. Onze planten worden dus meer dan ooit bedreigd en smeken dus om een regelmatige bewatering. Maar wanneer moet je ze water geven tijdens een hittegolf?

Nu het aantal hittegolven toeneemt, zijn tuinliefhebbers terecht bezorgd over hun planten. Hier lees je hoe en wanneer je je planten water geeft, zodat ze niet vergaan van de hitte.

Hét moment

Tijdens hittepieken is het sterk aan te raden om je planten op specifieke tijdstippen water te geven. De koelste momenten in de zomer zijn ‘s morgens en ‘s avonds na 22 uur. Anderzijds is de zon het sterkst tussen 11 uur ‘s morgens en 5 uur ‘s middags. Je moet je planten daarom in deze periode geen water geven.

Bedenk bij het besproeien ‘s morgens dat het water heel snel verdampt, dus het is aan te raden dat zo vroeg mogelijk op de dag te doen, liefst bij het ochtendgloren. Dit komt omdat bij hoge temperaturen de ochtenden al erg heet zijn en het water geen tijd heeft om tot de wortels door te dringen om de plant optimaal te hydrateren.

Het is aan te bevelen het substraat ‘s morgens vroeg te bevochtigen, zodat je planten op hun eigen tempo water kunnen opnemen. Om de grond vochtig te houden, kan je water geven na het mulchen van de oppervlakte of gewoon een schaduwdoek plaatsen.

Mik goed!

Om je planten tijdens een hittegolf correct water te geven, richt je je op de wortels. Professionals raden aan de grond waar de wortels zich bevinden nat te maken. Vergeet ook niet te denken aan het wortelstelsel van je struiken en planten.

Tot slot een belangrijke opmerking: pas op dat je de bladeren niet nat spuit! Het water en zonlicht kunnen de plant verbranden, door het optische effect. Geef ook niet te veel water! Doe dat alleen als de grond droog is.