Een facelift voor je muren? Denk eens aan kaleien.

12/05/2022

Zien jouw muren er de laatste tijd wat oud uit of wil je gewoon een refresh? Kaleien kan een goede optie zijn. Waarom? Het is mooi en ook praktisch.

Een nieuwe laag op je muren kan je huis een volledig ander gevoel geven. Een extra beschermlaag en een mooie afwerking kan je verkrijgen door je muren te kaleien. Een neutrale kleur of toch liever iets speelser? Dit kan allemaal.

Wat is kaleien?

Kaleien is een schildertechniek die al eeuwen wordt gebruikt. Met een kwast breng je een dunne kalklaag aan op je muren, vaak over metselwerk. Je kan zowel je binnen- als buitenmuren bewerken met deze techniek. Kalk is een slimme keuze omdat het je woning beschermt tegen vocht en alle oneffenheden in je muren kan verbergen. Het de esthetische meerwaarde voor je huis is ook niet min.

De voordelen

Deze techniek is geschikt voor zowel je binnen-als buitenmuren, dus je kan uniformiteit creëren doorheen je huis. Het is een slimme oplossing voor gezandstraalde gevels die misschien die extra beschermlaag wel kunnen gebruiken. Een gekaleide gevel beschermt je tegen weer en wind. Deze techniek is ook ideaal om spleten en scheuren in jouw muren te herstellen en deze volledig uit je gevel te wissen. Verder geeft het je woning ook een stijlvolle uitstraling en zal het de parel van de straat worden.

Hoeveel kost dit?

Als je een nette afwerking en optimale bescherming wilt laat je het kaleien best over aan de professionals. Het is een werk van geduld, zo worden er verschillende lagen over verschillende tijdsperiodes op je muren gekwast. Het kaleisel moet de juiste temperatuur hebben en heeft een specifieke techniek van aanbrengen. Deze klus laat je dus best over aan een vakman, al kan je je er ook zelf aan wage met het juiste materiaal.

Een vakman kan bij je langskomen en dit klusje netjes klaren voor ongeveer € 25 à € 40 per vierkante meter. Door de duurzame materiaalkeuze gaat deze kalklaag jaren mee en is het een investering die je kan overwegen. Verder is het ook zeer milieuvriendelijk omdat je werkt met natuurlijke materialen.