Mila: “Zwarte sporen boven je radiatoren? Dit is mijn tip…”

17/01/2022

Ik weet het, mensen verkiezen over het algemeen een lenteschoonmaak te houden. Ik probeer daarentegen de achterstand in te halen aan bij de start van het nieuwe jaar. Een frisse start, ook voor het huis.

Alex Perz

Maar nu is er nog één ding dat me dwars zit, nadat ik alles schoongemaakt heb. Het stuk van de muur boven de verticale radiatoren is zwart geworden. Donkere schaduwen trekken naar het plafond en dat maakt me chagrijnig. Ik durf zelfs zeggen: ik zie niets anders meer dan dat!

Dit vuil is niets meer dan verbrand stof. De warmte van de radiatoren voert de stofdeeltjes met zich mee. En de muur wordt zwart. Onvermijdelijk. Dus haalde ik mijn trapladder boven en begon zachtjes de zwarte strepen te deppen met een sponsje gedrenkt in warm water en afwasmiddel. Ik wou harder te wrijven, maar ik was bang dat het zou zorgen voor een groot verschil in uitzicht met de rest van de muur.

Lak, handig!

Ik beken: ik denkt er nooit genoeg over na wanneer ik schilder in huis. Maar door een lakverf te gebruiken kan je de schade beperken. Stofvlekken hechten immers meer aan matte verf.

Een eenvoudige preventie!

Het is stom, ik heb nooit de reflex om de bovenkant van mijn verticale radiatoren met een zachte doek schoon te maken. Deze eenvoudige ingreep zou de schade echter al enigszins beperken.

Als je thuis merkt dat je muren donker worden, ondanks een strikter onderhoud dan het mijne, denk er dan aan om te controleren of de ventilatie toereikend is en of het niet het tijd is om je radiatoren te vervangen. De ouderdom of een defect aan de toestellen kan ook verantwoordelijk zijn voor deze vale sporen.

Meer is beter!

Het ideaal is om meer radiatoren te installeren in de kamer: ze zullen dan met zachtere warmte kunnen werken. De lucht zal minder heet zijn en minder verbrand stof naar het plafond meevoeren. Natuurlijk moet je opletten dat je geen treden mist wanneer je van je trapladder naar beneden komt, met de emmer vuil water in je hand en je ogen op de witte muur gericht: het zou jammer zijn om het stof dat je net verzameld hebt op te eten…