Mila: “ik heb de inspectieput van de afvoer verwaarloosd, en dat was een ramp!”

13/12/2021

In de shit zitten is nooit aangenaam. En dit weekend zat ik er tot aan mijn nek in. Bijna letterlijk.

Onlangs kwamen een paar vrienden thuis eten en één van hen maakte me attent op een onaangename geur op mijn terras. We gingen allemaal naar buiten. En inderdaad, tenzij een boer 3 ton mest op de velden naast de deur had gedumpt, was er een probleem.

Op zijn advies ging ik de ochtend erna Destop kopen van zodra ik wakker werd: ik wou er een hele fles van in de afvoer van de inspectieput gieten, zodat alles schoon zou zijn.

Helaas, ik kwam te laat… veel te laat.

Toen ik het deksel van de inspectieput optilde, zat die tot de rand vol. Resten toiletpapier. Met hopen. En de al rest, zoals je je wel kan voorstellen. Hij zat compleet verstopt. Het stroomde overal over. Vies. Vreselijk. Afschuwelijk.

Ik dacht bij mezelf hoeveel geluk ik had dat de afvoer niet al die vuiligheid terug spoelde in de badkamer of het toilet. Ik had op miraculeuze wijze een rampzalige overstroming vermeden. Het moet gezegd dat we niet altijd denken aan het onderhoud van de inspectieput. Toch speelt die een cruciale rol bij het afvoeren van gebruikt water naar de riolering. Ik kon wel huilen. En dus huilde ik. Maar de kans op een overstroming was vermeden!

Mijn schoonbroer bracht redding!

Net toen ik op het punt stond naar bed te gaan, belde mijn schoonbroer me op: hij was net van zijn werk gekomen en kwam langs met zijn spullen. Schoonmaakhandschoenen, een emmer en een fret. Dat loodgietersgereedschap dat ik niet kende, is een lange, flexibele staaf met een zwengel aan de ene kant en een kurkentrekker aan de andere. In de afvoer gestoken, maakt het vastzittende afval vrij.

In het donker deed hij zijn werk. En tegen alle verwachtingen in konden we er goed om lachen. Om de grappige situatie. Om het late uur. Maar ook om zijn afwashandschoen die scheurde terwijl hij vrolijk in de stinkende brij stond te roeren. En mijn verlegenheid over het dumpen van de onfrisse inhoud van mijn emmers in de riool op straat.

Soms maken we in het leven onverwachte dingen mee die ons ‘s middags doen huilen en ons ‘s nachts doen lachen!

Mijn advies voor vandaag?

Vergeet niet de inspectieput van je afvoer van tijd tot tijd te controleren! Dit bespaart je een hoop ellende! En durf vooral je schoonbroer te hulp te roepen. Vooral als hij overweg kan met een fret! Je zult onvergetelijke momenten beleven!