Lijmpistool: alles wat je moet weten!

25/11/2021

Polyvalent als ze zijn, zorgen lijmpistolen ervoor dat je duizend en één klussen kan doen, van het herstellen van een object dat stuk is tot het dicht kleven van kartonnen dozen. Dit zijn onze aanbevelingen voor een vlekkeloze uitvoering volgens de regels van de kunst.

Proper!

De eerste aanbeveling wanneer je besluit smeltlijm te gebruiken is dat de te lijmen oppervlakken perfect droog en stof- en vetvrij moeten zijn. Als je deze regel in acht neemt, kan smeltlijm gebruikt worden om textiel, karton, de meeste kunststoffen, maar ook veel natuurlijke materialen zoals steen, hout, kurk en leer te lijmen.

Te veel hitte vernietigt de lijm!

Tweede tip: vermijd het lijmen van materialen die hoge temperaturen kunnen bereiken, zoals een ovenschaal of, zelfs gewoon een koffiekop. De lijm in het pistool kan zijn sterkte verliezen boven 70°.

Enkele veiligheidsaanbevelingen

Hoe basic het ook mag klinken, lees voor je je nieuwe lijmpistool gaat gebruiken eerst de gebruiksaanwijzing! Het is altijd een goed idee de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen over hoe je de lijm in het pistool inbrengt, waar de verwarmingselementen zitten die je niet mag aanraken en hoe je het pistool aan en uit zet.

Bovendien moet je er ook voor zorgen dat:

Je alle oude lijmresten verwijdert voordat het toestel afkoelt. Dit gaat makkelijk met een tandenstoker of een lucifer.

– Als het op temperatuur gekomen is, raak dan het stuk waaruit de lijm komt niet meer aan en leg het pistool niet op zijn kant, want dan kan de lijm eruit lekken, met gevaar voor brandwonden.

Richt het pistool ook altijd naar beneden en gebruik het nooit om materialen te lijmen die zich boven je bevinden!

Gebruik tenslotte nooit water om het schoon te maken en haal de stekker uit het stopcontact bij het schoonmaken.

Tips van een professional

Gebruik een stuk oud karton of een oude houten plank om onder het te lijmen materiaal te leggen. Zo voorkom je dat de lijm op het oppervlak terechtkomt waarop je werkt.

Begin voor het eigenlijke lijmen altijd met een kleine hoeveelheid materiaal en gebruik in elk geval slechts de hoeveelheid lijm die nodig is.

Reken tenslotte op ongeveer 24 uur voor de lijm helemaal droog en hard is. Dat is belangrijk als je bijvoorbeeld bewegende delen aan het lijmen bent, of als je iets aan het gelijmde deel moet hangen.