Laat zeker je tuin niet in de steek deze winter!

23/11/2021

Tussen november en maart zijn er altijd klussen voorhanden om je tuin te onderhouden en in te richten, zeker omdat de laatste maanden bijzonder vochtig waren.

Ruim regelmatig dode bladeren op

De laatste paar weken zijn de bomen kaal geworden. Hun bladeren vallen geleidelijk en bedekken gazons en bloemperken. Je kan ze best regelmatig ruimen om ervoor te zorgen dat je tuin schoon blijft en om te voorkomen dat organisch materiaal zich ophoopt. Composteer ze of gebruik ze als mulch, waarbij je alleen de bladeren overhoudt die niet te doorweekt zijn. Mulchen beschermt de bodem en verrijkt hem tegelijkertijd. Maak meteen ook de borders, waterbassins en je tuinbenodigdheden schoon.

Bescherm de meest fragiele planten

Zoals je weet is het essentieel om de meest kwetsbare planten en exotische soorten binnen te halen. Je kan de robuustere planten echter van het weer laten genieten, als dat niet te zwaar is. Om schade te voorkomen, hou je winterhoezen en ander beschermend materiaal klaar, zodat je buitenplanten kan afdekken zodra de temperatuur keldert.

Kan ik in de winter snoeien?

Over het algemeen zullen professionals je vertellen dat het absoluut noodzakelijk is om buiten de vorstperiodes te snoeien. Helemaal aan het begin van het seizoen kan je soms nog de meest levenslustige planten uitdunnen, zoals klimplanten, maar ook rozen en vaste planten, die in het begin van de herfst meestal nog wat leven in zich hebben. Aan de andere kant moeten de meeste in de zomer bloeiende planten een " beschermingslaagje" hebben om de kou te weerstaan. Bloeiende planten, zoals hortensia’s en grassen kun je daarom beter met rust laten. Je zult tot het eind van de winter moeten wachten om ze te snoeien. Wat fruitbomen betreft: steenfruitbomen moeten gesnoeid worden wanneer ze nog groen zijn, terwijl bomen van vruchten met pitten gesnoeid moeten worden wanneer ze geen bladeren meer hebben.

Zorg goed voor de vogels!

Tijdens de koudste maanden van het jaar moeten we zorgen voor de gezondheid van onze gevederde vrienden, en ook voor de andere kleine tuinbewoners, door ze geschikt voedsel en water te geven. Je kan ook beschutting plaatsen om ze door de koudste nachten te helpen. Ze zullen je dankbaar zijn door je de hele winter gezelschap te houden!