De tip van Mila: hoe maak je een terras in blauwe steen schoon?

14/10/2021

Ik geniet al enkele maanden van mijn nieuwe terras gemaakt van blauwe steen in verschillende afmetingen. Heel mooi. Bijna een hinkelspel tot in de hemel.

Ik dit weekend bij mezelf dat het tijd was om het terras eens schoon te maken. De zomer, hoe regenachtig ook, had al zijn sporen achtergelaten. Modderresten, groene mossporen en de pootafdrukken van de tuintafel.

Ik wilde het goed doen, maar ik moet toegeven dat ik niet zeker was hoe ik het moest aanpakken. Hogedrukreiniger? Afwasmiddel? Javel? Om geen domme dingen te doen, nam ik contact op met de verkoper. En maar goed ook.

Water?

Ja, maar zeker niet onder hoge druk! De techniek was te bruut en kon het oppervlak van de steen op lange termijn verzwakken en zelfs het intrekken van vuil vergemakkelijken.

Bleekwater? Ook, ja. Net als ammoniak moet het vooral worden gebruikt tegen natuurlijke mossen en schimmels op de stenen.

Afwasmiddel? Ja, maar in heel, heel kleine dosissen! Te veel kan leiden tot een vettige film of vlekken en andere sporen achterlaten die je drie keer zo had moet schrobben.

De beste manier?

Warm water met sodakristallen, zuiveringszout of Marseillezeep. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is blauwe hardsteen zeer goed bestand tegen vuil en heeft hij niet veel onderhoud nodig.

Ik ging voor het bicarbonaat dat ik altijd in huis heb. Twee eetlepels opgelost in een emmer met heet water. En omdat de klus niet al te technisch leek, zette ik de kinderen aan het werk: ik haalde de laarzen en de truien boven, de bezem en de dweilen. En ik liet de tuinslang het beste van zichzelf geven.

Het duurde niet lang voor er ruzie van kwam: ze wilden allebei het terras natspuiten. Dus heb ik het in twee gedeeld. Ze maakten elk hun deel nat, en zorgden ervoor dat de ander niet expres op de verkeerde plek sproeide. En ik was de ijverigste Assepoester. Zij wreven zachtjes. Ik schrobde. Ik kietelde elke tegel met mijn zachte borstel en geen enkele vlek bood weerstand.

Toen we naar binnen gingen om op te warmen, was het terras brandschoon! Blauwe steen, zo blauw, zo wil ik het altijd!