Een plat dak onderhouden? Zo doe je het!

13/09/2021

Beschik je over een plat dak? Mits wat goede zorgen gaat een plat dak minimaal 40 jaar mee. Af en toe je dak checken is wel nodig. Doe je dit jaarlijks, houd dan de onderstaande zaken in de gaten. Zo grijp je tijdig in wanneer nodig en geniet je jarenlang van je plat dak.

Check 1 I Check je dakgoot

Zeker wanneer je in een bosrijke omgeving woont is het nodig om toch minimaal 1 keer per jaar je dakgoten te reinigen. Zo voorkom je verstoppingen en vochtproblemen. Verwijder steeds alle takjes, bladeren en andere zaken uit je dakgoten.

Check 2 l Controleer losse naden

Zitten er stukken dak los of zijn er losse naden, dan zijn dit de uitgelezen plekjes waarlangs vocht binnendringt. Herstel ze met een specifieke pasta die in de handel verkrijgbaar is.

Check 3 I Controleer op scheuren

Kleine scheurtjes pak je beter aan voor ze groter worden, want ook langs scheuren kan water je plat dak binnendringen. Vervang een stuk van de dakbaan of gebruik ook hier een specifieke pasta om de scheuren te dichten.

Check 4 l Controleer op stilstaande water

Staan er kleine plasjes water op je plat dak, dan hoef je je geen zorgen te maken. Grote plassen vragen wel wat aandacht. Controleer je afvoer want als deze verstopt zit, vloeit het water niet meer vlot weg. Maak de afvoer van je plat dak schoon.

Check 5 I Verwijder mos

Een beetje mos kan geen kwaad op je plat dak, maar is er heel wat mos dan kan dit je dak beschadigen. Ontmossen doe je eenvoudig met een sopje en een borstel, meer heb je er niet voor nodig. Er zijn ook ontmosproducten in de handel verkrijgbaar.

Check 6 l Controleer op blazen

Staat je dakbedekking bol, dan is dit zeker een aandachtspunt. Blazen op je dak kunnen tot lekken leiden. Bots je op je plat dak op een blaas dan kan je deze zelf opensnijden en en dichten met glasvezelband en mastiek. Uiteraard kan je ook steeds de hulp van een dakwerker inroepen.