Laat tijdig uw dak ontmossen

8/07/2021

Het is heel belangrijk om uw dak regelmatig en zorgvuldig te laten reinigen en ontmossen. Niet alleen voor het uitzicht, maar ook om dakschade te voorkomen. Een specialist kan u hierbij bijstaan.

Men verliest het vaak uit het oog, maar ook het dak van uw huis heeft nood aan onderhoud. Het dak moet inderdaad regelmatig gereinigd en ontmost worden. Het mos en de algen die op uw dak groeien, kunnen namelijk de dakbedekking aantasten en daardoor dakschade veroorzaken. Zo kunnen er op een plat dak lekkages ontstaan en raken dakpannen aangetast en worden ze poreus. Naast het reinigen en ontmossen, wordt het dak vaak ook behandeld met een anti-mos coating om de nieuwe groei van mos en algen op uw dak tegen te gaan.

Plat of hellend dak?

Het type dak van uw huis bepaalt hoe de reiniging kan worden uitgevoerd. Het is logisch dat platte daken het makkelijkst te reinigen zijn, omdat dit vaak kan gebeuren met een simpele hogedrukreiniger waarmee men het mos en de algen van het dak afspuit.

Bij hellende daken wordt er een stellage op het dak aangebracht, waarop een speciale hogedrukreiniger wordt gezet. Dit toestel spuit het water van boven naar beneden, om te voorkomen dat er water onder de dakbedekking komt en er dus lekkages kunnen ontstaan. Deze techniek is ook aangewezen voor oudere daken met scheurtjes en oneffenheden, omdat hiermee heel nauwkeurig water wordt gespoten zodat alles zeer goed wordt gereinigd.

Coaten en impregneren

Nadat het dak ontmost is, is het aangewezen dat het dak wordt gecoat met een anti-mosmiddel, dat ervoor zorgt dat alle bacteriën op het dak worden gedood en dat mos en algen minder snel terugkomen. Hiermee blijft uw dak er langer fris en mooi uitzien.

Daarnaast kunt u uw dak ook laten impregneren, een behandeling waarmee de dakbedekking water- en vuilwerend wordt gemaakt. Hierdoor blijft uw dak droger en krijgen mossen en algen minder kans om zich te hechten op uw dakbedekking.

Wat kost het?

Het is aan te raden vooraf enkele offertes bij verschillende specialisten van dakreiniging te vragen om een exact idee van de kostprijs van de behandeling van het dak van uw specifieke woning te krijgen. Een richtprijs voor ontmossen is 5 tot 15€/m2, wat voor een gemiddeld dak van 100 m2 op een goede 1.000€ komt. De combinatie met het aanbrengen van een coating zal 30 tot 45€/m2 kosten, of ongeveer 4.000€ in totaal. Wenst u daarbij nog een impregnering, dan komt er nog 5 tot 15€/m2 bij, waarmee het totale kostenplaatje zeker tot 5.000€ zal oplopen.

Meer info nodig? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

* Verplichte velden