Onze 4 tips voor een onberipselijke garage

28/06/2021

Nog meer dan alle andere ruimtes van het huis is de garage een polyvalente ruimte. Het loont dus de moeite hem goed in te richten, zodat alles zijn plekje vindt.

Om ervoor te zorgen dat je garage perfect polyvalent is, moet hij je auto, gereedschap en tuingereedschap herbergen en soms zelfs een wasplaats. Het is dus nuttig hem goed te organiseren.

Begin met een algemene selectie

Een garage wordt vaak gebruikt om rommel in op te bergen, waardoor er doorheen de jaren heel wat ongebruikte spullen verzameld worden. Het moment dus om alles wat je niet meer gebruikt weg te doen. Gooi onnuttige en waardeloze spullen weg en verkoop wat wel van waarde is.

Tweede stap: definieer de verschillende gebruiken

  • Ga je knutselen in je garage, de was doen of sporten?
  • Heb je voldoende plaats om al die functies uit te oefenen?
  • Zo ja, hoe ga je de verschillende zones afbakenen?

Om te knutselen en de was te doen is een werkblad meer dan aangewezen, net als verschillende opbergruimtes om je gereedschap en wasmiddelen op te bergen. Als je tuingereedschap ook in de garage opgeborgen moet worden, voorzie dan ook opbergruimte dat aangepast is aan het materiaal. Let erop dat je geen vuil of stinkend materiaal in de buurt van de wasplaats opbergt.

De muren, niet de vloer!

Om de ruimte zo goed mogelijk te benutten, houd je de vloer van de garage zoveel mogelijk vrij en investeer je in de muren! Om je auto te kunnen parkeren en je materiaal te bewaren, moet je de vloer van de ruimte vrijmaken en toch proberen zoveel mogelijk opbergruimte te creëren. Het geheim is simpel: gebruik de muren en kies voor opbergruimte in de hoogte. Zoek naar moduleerbare oplossingen en aarzel niet om zelfs het plafond te gebruiken, waar bepaalde zaken opgehangen kunnen worden dankzij horizontale ophangpunten.

Ruim tot slot op een intelligente manier op

Om je bewegingen gelijkmatig te houden en geen verrekkingen op te lopen, plaats je best geen zware spullen te hoog of te laag. Houd ook alles wat je dagelijks gebruikt binnen handbereik. Seizoensmateriaal kan op minder toegankelijke plaatsen opgeborgen worden. Als je kinderen hebt, denk er dan aan alle scherpe gereedschappen of materialn en gevaarlijke producten goed weg te steken!