Microvezeldoekjes: 4 te vermijden fouten om ze langer goed te houden!

22/06/2021

Praktisch en bijzonder efficiënt: microvezeldoeken zijn onmisbaar geworden in het huishouden. Maar dan moet je ze wel goed onderhouden om ervoor te zorgen dat je ze steeds opnieuw kan gebruiken!

Wanneer je ze gebruikt en onderhoudt zoals voorgeschreven door de fabrikant, kunnen microvezeldoeken van goede kwaliteit meerdere jaren meegaan. Een mooie besparing op keukenpapier of wegwerpdoekjes. Maar het is niet omdat ze ontworpen zijn om langer mee te gaan, dat je hun onderhoud moet verwaarlozen. Dit zijn enkele klassieke fouten die je moet vermijden…

1. Vergeten te spoelen

Spoel tijdens en na het schoonmaken je microvezeldoekjes regelmatig en wring ze uit door de vezels tegen elkaar te wrijven. Zo zal je merken dat opgehoopt vuil en deeltjes gemakkelijker loskomen.

2. Een vochtige microvezeldoek laten liggen

Laat de microvezeldoek na gebruik niet in een vochtige omgeving liggen, zoals op de bodem van de wasbak. Bewaar hem niet in een luchtdichte doos of bak, want daardoor ontstaat een bijzonder onaangename, vochtige geur. Droog hem in plaats daarvan in de open lucht, bijvoorbeeld door hem aan een haakje te hangen.

Desinfecteer indien nodig, vooral wanneer de geur te sterk is, je doek met azijn of ontsmettingsalcohol verdund in een kommetje water. Vermijd bleekwater!

3. Ze wassen op 30 graden

Om een microvezeldoek grondig te reinigen, ga je voor een temperatuur van 60° in de wasmachine. Alleen een bad in heet water kan het vuil, de bacteriën, de schimmels en het vet losweken dat zich in de loop van je verschillende poetsbeurten in de vezels van de doek heeft opgehoopt. Bovendien elimineert heet water ook vieze geurtjes.

4. Wasverzachter gebruiken!

Alle fabrikanten van microvezels raden je aan om nooit wasverzachter te gebruiken bij het wassen in de wasmachine. Dit product zal een kleverige film op de vezels afzetten en het elektrostatische effect ervan opheffen.

Maar als je een microvezel in de wasmachine met wasverzachter gewassen hebt, is hij niet verloren. Je hoeft het alleen maar opnieuw in de machine te wassen, maar dit keer zonder wasverzachter te gebruiken!