Hoe krijg je een kaarsvetvlek uit textiel?

25/05/2021

Een vlek van kaarsvet op een tafellaken is een ergernis die we allemaal kunnen missen als kiespijn, maar helaas komt het regelmatig voor tijdens een diner of een feestmaal. Gelukkig bestaat er een eenvoudige en foolproof methode om af te geraken van deze vlekken van gesmolten was.

Neem eerst enkele maatregelen voor je beslist om die vetvlek aan te pakken. We raden aan om te wachten tot het kaarsvet goed hard geworden is voor je probeert het los te halen. Wanneer de was nog warm en dus vloeibaar is, zal het moeilijk zijn om de het goedje te verwijderen, en bovendien loop je het risico je te verbranden!

Vermijd messen!

Eens de was afgekoeld en hard geworden is, krab je de oppervlakte van de vlek weg met een spatel of een lepel. Gebruik nooit een mes of ander scherp voorwerp, je riskeert om de stof te beschadigen!

De koude, de hitte

Eens je komaf gemaakt hebt met de oppervlakte van de vlek, ga je in de diepte te werk. Hoe? Met behulp van een warmtebron.

  • De meest eenvoudige manier is om talk te strooien op de te behandelen zone.
  • Vervolgens leg je enkele lagen absorberend papier op en onder de vlek (huishoudrol is perfect).
  • Ga daarna met een warm strijkijzer over het papier. De warmte van het strijkijzer zal de rest van de was oplossen terwijl het absorberend papier zich ermee vol zuigt. Het kan nodig zijn om de operatie meerdere keren te herhalen, tot dat alle was geabsorbeerd is.
  • Was je tafellaken of kleding in de machine en hou daarbij rekening met de maximale wastemperatuur voorgeschreven door de fabrikant.

En als de vlek echt hardnekkig is?

In dat geval kan je een mengsel van warm water en sodakristallen maken (een lepel in een kom water). Breng dat vervolgens licht wrijvend aan op de vlek.

Nog beter: laat het gedeelte met de vlek gedurende enkele minuten weken in dit mengsel. Wanneer het om gekleurd kaarsvet gaat, kan je tenslotte gaan voor waterstofperoxide die je enkel met een doek moet aanbrengen op de vlek. Was vervolgens in de machine.