5 tips voor een geslaagde lenteschoonmaak

19/04/2021

Na enkele maanden binnen in de warmte te hebben doorgebracht, ligt de winter nu achter ons en is het tijd om aan de traditionele lenteschoonmaak te denken!

Het goede moment

Voor een geslaagd resultaat met een sprankelend interieur mag je deze opdracht niet te licht nemen! Het vraagt tijd en een goede organisatie. Kies dus voor een dag (of een heel weekend) waarop je de mogelijkheid hebt om de nodige tijd vrij te maken zonder gestoord te worden!

Goed uitgerust

Tweede benodigdheid: alle materialen voorzien, zoals een goede stofzuiger, borstels, doeken, vuilzakken, enkele kartonnen dozen en natuurlijk onderhoudsproducten. Aarzel niet een inventaris te maken voor je begint, zodat je zeker bent dat je over alle benodigde materialen beschikt!

Een actieplan

Je hebt een dag uitgekozen en het materiaal staat klaar? Dan is het tijd om een strategie uit te denken door je prioriteiten te kiezen en de verschillende plaatsen en elementen die gepoetst moeten worden te identificeren. Het gemakkelijkste is om een takenlijst op te stellen en ze te organiseren in functie van je prioriteiten.

Begin met het belangrijkste en het dringendste en eindig met de details. Denk er in je actieplan aan om te beginnen met de verdiepingen en beetje bij beetje naar beneden te werken, eindigend in de kelder. Let erop dat je al de kamers in je huis goed verlucht!

De gelegenheid om te sorteren en weg te gooien

Een grote schoonmaak betekent ook een reorganisatie van je kamers en dus een sortering. Profiteer ervan om de spullen van je kinderen en van jezelf te sorteren! Maak schuiven en kasten leeg en gooi wat je niet meer nodig hebt weg.

Doe dezelfde oefening met dozen en kisten en met je dressing en vestiaire. Je zal zien dat je heel wat ruimte wint en gemakkelijker noodzakelijke spullen terugvindt.

Vergeet niets!

We vergeten allemaal wel eens dagelijkse huishoudelijke taken door tijdsgebrek of gewoon uit luiheid. Dat geldt vooral voor de ramen, de frigo en de oven of moeilijk bereikbare hoekjes.

De jaarlijkse grote schoonmaak is het ideale moment om je bezig te houden met de elementen die je anders negeert. Je zal zien dat het uiteindelijk maar enkele minuten duurt en dat je er heel wat voldoening uithaalt!