5 tips om een rode wijnvlek te verwijderen

29/03/2021

De grootste vijand van tafellakens en lichte kledij! De grootste onzin doet de ronde om het te verwijderen. Een goed moment om je vijf tips te geven die je helpen om rode wijnvlekken te verhelpen.

Zout

We hebben het allemaal in huis en het is een van de meest efficiënte middeltjes om vlekken rode wijn te verwijderen. Daarvoor bedek je de vlek met een dikke laag tafelzout. Laat het een uur lang intrekken. Je kan het zout daarna weghalen met een borsteltje of een handstofzuiger.

Bruiswater of tonic

Even gemakkelijk: wat bruiswater of tonic over de verse vlek gieten. Laat het een dertigtal seconden bruisen, voeg nog wat bruiswater of tonic toe totdat de vlek verdwijnt. Droog het daarna op met een handdoek of een microvezel doek.

Melk

Opmerkelijk: melk heeft ook ontvlekkende eigenschappen! Dompel een doek onder in melk en dep daarmee op de vlek. Wrijf zeker niet! Herhaal verschillende keren en dompel de doek telkens weer onder in elk. Als de vlek volledig doordrongen is met melk, verdwijnt die na een uurtje zelf.

En als de vlek al opgedroogd is?

Scheerschuim

Deze methode kan je enkel gebruiken als de vlek volledig opgedroogd is! Breng het scheerschuim aan op de wijnvlek. Wrijf het met je vinger goed in. Laat vijf minuten rusten en was het tafellaken daarna met warm water in de wasmachine.

Bicarbonaat en… witte wijn

Giet wat witte wijn op de vlek totdat de stof volledig doordrongen is. Bedek het daarna met bicarbonaat met behulp van de achterkant van een lepeltje. Laat minstens twee uur rusten en spuit er regelmatig een beetje water op, zodat het bicarbonaat niet hard wordt. Was het daarna op een warme temperatuur in de wasmachine.

Droog je tafelkleed in ieder geval nooit in de machine zolang de vlek niet verdwenen is! De warmte van een droogkast kan de vlek erin “bakken”, waardoor het onmogelijk te verwijderen is!