Last van een krakende trap?

16/03/2021

De ene vindt het charmant, terwijl een ander er angstig of knettergek van wordt: een krakende trap. Vooral als het wat kouder is, hoor je het vaker. Temperatuurschommelingen hebben immers een stevige invloed op je houten trap. Kan jij moeilijk tegen krakende traptreden? Dan kan je met de volgende zaken aan de slag om het probleem te verhelpen.

Zac Gudakov

Waarom kraakt je trap?

Het kraken van je trap heeft verschillende oorzaken:

  • Hout reageert op temperatuurwisselingen. Zeker wanneer je je woning gaat verwarmen kan kraken optreden. Bij warmte zet hout immers uit, om bij koude weer in te krimpen.
  • Hoe groter de kieren in je trap, hoe harder het kraken. Een oude trap kraakt dus vaker.
  • Hoe vochtiger je huis, hoe groter de kans op krakende traptreden.
  • Traptreden en stootborden kunnen wat los komen te zitten, meer meer kraken tot gevolg. Soms kan het opnieuw vastzetten al voor de oplossing zorgen. Dit laat je maar beter over aan een specialist die thuis is in trappen.

Hoe pak je je krakende trap effectief aan?

Het goede nieuws? Je hoeft je helemaal niet bij het gekraak neer te leggen, al kun je een beetje geluid nooit uitsluiten. Hout blijft een natuurlijk materiaal.

  • Controleer welke treden en stootborden de voornaamste oorzaak zijn van het kraken. Zie je kieren, maak deze dan dicht met houtlijm of rubber.
  • Het klinkt misschien bizar, maar wat talkpoeder tussen de traptreden kan ook al wonderen doen. Zo krijg je minder wrijving en vaak ook minder gekraak.
  • De treden van een trap zitten vast aan een trapboom. Soms zit er wat speling op de twee. Een spie of een wigje kan dit vaak al verhelpen. Klem dit hulpmiddel tussen de trede en de trapboom en in principe zal het gekraak al minder zijn.

Uiteraard kun je als het je echt stoort, opteren voor een trap in een ander materiaal. Weet, een beetje gekraak is best charmant. Er zijn trouwens tal van specialisten die je maar wat graag helpen bij het verminderen van gekraak.