3 natuurlijke oplossingen om je koffiemachine te ontkalken

10/03/2021

80% van de Belgische bevolking heeft te maken met hard water, water dat een te hoog kalkgehalte heeft. Het zorgt systematisch voor de vervuiling en het minder goed werken van heel wat huishoudtoestellen, inclusief koffiemachines!

Heel wat koffiezetapparaten en percolators krijgen af te rekenen met kalkaanslag, waardoor meestal hun verwarmingscapaciteit en de doorstroming van koffie afnemen. Om te voorkomen dat je machine de geest geeft, moet hij regelmatig en grondig worden schoongemaakt! Hier zijn 3 natuurlijke methodes waarmee je gemakkelijk van kalkafzetting af kunt geraken.

Witte azijn, de n°1 in ontkalken

Witte azijn kan kalkaanslag en vuilafzetting oplossen, waardoor het een uitstekende natuurlijke ontkalkingsmethode is. Positief punt: het is niet giftig en vrij van allergenen, om nog maar te zwijgen van het feit dat het 100% biologisch afbreekbaar is! Wat de dosering betreft, meng je de helft azijn met de helft water. Giet het geheel in het reservoir van het toestel en zet het aan. Vergeet niet zo vaak als nodig te spoelen met proper water om de smaak en geur van de azijn te verwijderen.

Ook citroen is efficiënt

Citroensap is ook een uitstekende manier om je apparaten schoon te maken zonder gebruik te maken van chemicaliën. Het zal de kalkaanslag helpen verwijderen die zich in het verwarmingselement van je toestel heeft opgehoopt. Meng hiervoor het sap van één citroen in een halve liter water. Filter het om de pulp en de pitten te verwijderen en giet het mengsel vervolgens in de watertank. Spoel na één cyclus zo vaak als nodig met helder water om te voorkomen dat je koffie naar citroen smaakt.

Bakpoeder, het universele ‘detergent’

Bakpoeder, de gezonde oplossing bij uitstek, kan ook gebruikt worden om je toestellen van kalk te ontdoen. Dit witte poeder verlaagt het calciumgehalte in het water en verwijdert de kalklaag die zich op oppervlakken en in het verwarmingssysteem heeft opgehoopt.

Vergeleken met azijn en citroensap biedt bakpoeder het voordeel dat het geen onaangename smaak in de koffie achterlaat, hoewel je ook hier best goed spoelt. Wat de dosering betreft: meng twee theelepels poeder op een liter water. Giet het mengsel in je koffiezetapparaat en zet het aan. Giet het water weg en begin opnieuw tot de kalkaanslag voorgoed is verdwenen.