Een trottoir sneeuwvrij maken: bega deze fout niet!

9/02/2021

Bij een winteroffensief vergeet je maar beter enkele slechte reflexen en vertrouw je best op je gezond verstand!

Het is een cliché dat al heel lang meegaat en je best snel vergeet: neen, het volstaat niet om wat zout te strooien op een besneeuwd trottoir om de sneeuw en ijzel snel te zien smelten. Het is zelfs nutteloos!

Concreet kan je best beginnen met zoveel mogelijk sneeuw te ruimen met een sneeuwschop of, bij gebrek daaraan, een grove borstel of zelfs een aftrekker. Zonder ";mechanische" ingreep om de sneeuw van het trottoir te verwijderen, zal zout niet veel afdoen. Je kan beter ingrijpen wanneer de sneeuw nog vers is, en niet wanneer hij bevroren is en een harde massa vormt die je dan moet breken. Vergeet kokend water. Eenmaal afgekoeld door contact met de bevroren ondergrond, verandert dat in ijs. Je trottoir wordt dan een echte schaatsbaan!

Ruim sneeuw en strooi dan

Zodra de stoep sneeuwvrij is en het ijs verwijderd is dat je met de sneeuwschop hebt afgeschraapt, kan je beginnen met het gelijkmatig strooien van grof zout om het wegdek minder glad te maken (het natriumchloride in het zout zal het ijs doen smelten). Als je geen zout hebt, kan je ook andere materialen gebruiken, zoals houtschilfers, zaagsel, as of zand. Die zullen de grip van de schoenen van de voorbijgangers vergroten en zo elk risico op valpartijen vermijden.