3 ongewone tips om geelkoper te poetsen

4/02/2021

Als legering van zink en koper, heeft messing of geelkoper de neiging om te oxideren en zijn glans te verliezen na verloop van tijd. Dit is hoe je zorg draagt voor dit materiaal, zonder krassen te maken of het te beschadigen.

Oud, of rechtstreeks afkomstig uit de jaren ‘60 of ‘70… er zijn heel wat objecten in messing. Ze dienen meestal als decoratie, en je kan ze dus maar beter tonen in hun optimale vorm. Ook al omdat dit metaal zeer goed het licht reflecteert, of het nu natuurlijk of kunstlicht is, wat de kamer een chique uitstraling geeft. Maar hoe geef je terug glans aan deze objecten die de kwalijke neiging hebben om dof te worden?

Drie eenvoudige ‘behandelingen’

Hoe verrassend het ook kan klinken, zeepsop doet perfect zijn werk. Meng gewoon wat marseillezeep of zwarte zeep in een tijl warm water. Dompel er een microvezeldoek of zeemvel in onder en schrob daarmee het object dat je wil reinigen. Spoel na met zuiver water en veeg het schoon met een droge microvezeldoek.

Al even verrassend: een soda op basis van cola. In dit geval volstaat het om een tijl of emmer te vullen met deze frisdrank en er de messing objecten enkele minuten in onder te dompelen. Wanneer ze sterk geoxideerd zijn, kan je ze ook schrobben met een zachte borstel. Spoel vervolgens met proper water en droog met behulp van een zachte en propere doek.

Ook tandpasta kan wonderen doen. Ga voor een volledig witte, goedkope tube tandpasta (dus zonder gekleurde lijnen). Doe een beetje tandpasta op een microvezeldoek en poets het messing object ermee door de pasta uniform te verspreiden over het oppervlak. Laat vijf minuten inwerken en verwijder de laag tandpasta met behulp van een vochtige doek. Spoel met water en droog na.