Opgepast: kan bleekwater schadelijk zijn?

26/01/2021

Al meer dan een halve eeuw lang is bleekwater één van de meest gebruikte huishoudelijke producten. Maar het is bijzonder schadelijk voor het milieu, en hoewel het zeer goed desinfecteert, heeft bleekwater geen reinigende eigenschappen!

Het is het desinfecterende en blekende product bij uitstek in heel wat huishoudens. Hoewel geen enkele bacterie een bleekwaterbehandeling overleeft, reinigt het product niet, aangezien het geen enkel oppervlakteactief bestanddeel bevat.

Nu we dat weten, gebruiken we bleekwater dus enkel voor de sporadische ontsmetting van het huis, niet voor de schoonmaak ervan. En het is niet nodig om er elke week een bidon door te jagen! Het dagelijks gebruik is immers schadelijk voor de luchtkwaliteit binnen en voor het milieu. Chloor, dat in grote hoeveelheden aanwezig is in bleekwater, geeft tijdens het gebruik schadelijke gassen vrij. Bovendien komt bleekwater, eens gebruikt voor de schoonmaak, in de afvoer en dus in de natuur terecht.

Bleekwater is schadelijk voor het milieu, maar net zo zeer voor je gezondheid. Door de uitwasemingen wanneer het aan de lucht blootgesteld wordt, kan het de huid en ogen verbranden, en hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken. Het dragen van handschoenen en een masker wordt dus warm aanbevolen tijdens het gebruik van bleekwater.

Alternatieven voor bleekwater

Bleekwater is dus geen wondermiddel en het gebruik kan makkelijk vermeden worden. Natriumpercarbonaat is een uitstekend alternatief, en veel minder vervuilend. Het heeft zelfs een actieve werking: het bleekt, desinfecteert en – kers op de taart – het ontvet! Voor het dagelijkse huishouden kan je 30 tot 50 gram natriumpercarbonaat oplossen in een liter water. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe beter het percarbonaat oplost voor een optimale efficiëntie.

Andere optie: witte azijn. Die ontvlekt, desinfecteert en verwijdert kalk met een hoge efficiëntie. Ja kan het in het hele huis gebruiken, van de keuken tot in de badkamer!